100 години от убийството на легендарния македонски революционер Яне Сандански

ПРОВЕДЕ СЕ ВСЕМАКЕДОНСКИЯТ СЪБОР В МЕЛНИК

Любомир Марков


На 19 април в пиринския град Мелник се събраха множество македонци, почитатели на делото на легендарния македонски революционер Яне Сандански. Традиционният всемакедонски събор, провеждащ се всяка година, бе посветен на 100-годишнината от убийството на Яне Сандански. Организатори бяха ОМО „Илинден“-ПИРИН, Международно македонско движение за правата на човека – Канада, Австралийско-македонски комитет за правата на човека, „Народна воля“, Дружеството на репресираните македонци в България, Македонска православна цръква „Св. Петка” – Сидни, Австралия, и бюлетин „Македонски глас“.
Дойдоха хора от всички краища на Пиринска Македония, от РМакедония, Егейска Македония, Албания и България.

Съборът бе открит с минута мълчание в памет на войводата, полагане на венци и цветя пред паметника му в Мелник и изпълнение на химна на ОМО „Илинден”-ПИРИН – „Народе македонски”. Слово за Яне изнесе съпредседателят на ПИРИН Стойко Стойков. Поздравление до събора поднесоха: Александър Поповски, подпредседател на Заедницата на македонците бегълци от Егейска Македония в Битола, Андон Шекеревски от партията на македонците в Егейска Македония „Виножито”, Васил Стерйовски – генерален секретар на Македонски алианс за Европейска интеграция – партията на македонците в Албания, Ангел Динев от Сдружение за правата на човека в Радовиш, и Радко Георгиевски от Прилеп. Писма до събора изпратиха Македонски културен форум, Съветът на македонското национално малцинство и Македонска православна църква „Св. Йоаким Осоговски”, всичките от град Пула, Хърватия.

В културната програма участваха: Стефче Стойковски, ансамбъл „Гоце Делчев” от град Битола с певицата София Кочевска, Културно-просветното дружество „Яне Сандански” от Ново село, фолклорна група „Пирински глас” от Разлог и оркестър „Македония” от Мусомища.

Песните и хората продължиха до късно следобед. Водещ на събора бе Боян Бибишков от Сандански. Делегация на организаторите поднесе венец на гроба на Яне Сандански.