По повод 143 години от рождението на Гоце Делчев

С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Димитър Иванов, Ангел Радонов, Крум ФилатовНа 4 февруари членовете на ОМО „Илинден”-ПИРИН от Гоцеделчевска околия поставиха цветя на паметника на македонския народен герой Гоце Делчев.
Бяха представени всички секции на партията в околията, след което се проведе ежемесечното събиране на околийската структура в клуба. На нея съпредседателят Иван Сингартийски запозна присъстващите с живота и дейноста на Гоце, и с текущите дейности на партията и ситуацията в Република Македония във връзка с опита за притискане на премиера на републиката. Членове на секцията от Гоце Делчев се похвалиха с новата придобивка за клуба – билярд, закупен с лични средства на група от тях. Бяха поставени въпроси от присъстващите във връзка с предстоящото отбелязване на 100-годишнината от смъртта на Яне Сандански към съпредседателите Безев и Сингартийски. Срещата продължи с песни, в които се отличи Лясковската група. Присъстващите бяха поздравени по телефона от Ангел Радонов и членовете на секцията от Благоевград, които по същото време бяха в техния клуб, отбелязвайки годишнината.НВ

*** *** ***

На 08.02.2015 г. македонците от гр. Шумен и с. Дибич по покана на местната секция към ОМО „Илинден”-ПИРИН отбелязаха 143-годишнината от рождението на най-ярката звезда в лавровия венец на безсмъртието – Гоце Делчев. Въпреки свирепата зима залата на пенсионерския клуб на бул. „Мадара” се оказа малка за събралите се над 50 души. Веднага домакинът донесе маси и столове от съседното барче и всички бяха настанени. След емоционалното слово за героичното минало на апостола на свободата градусът на настроението се повиши. Заслуга за това имаха музикантът Иван Ганчев и певците, които се редуваха пред микрофона. Хорото непрекъснато се виеше и почти всички подемаха мелодичните македонски песни. Разиграна беше и традиционната томбола с много печеливши билети. Разделихме се с пожелание да посрещнем заедно пролетта.

*** *** ***

На 04.02.2015 година секцията „Никола Вапцаров” на ОМО „Илинден”-ПИРИН в Благоевград положи цветя на паметника на Гоце Делчев по случай 143-годишнината от рождението на апостола на македонското революционно движение за самостоятелна и независима Македония. Съпредседателят на ОМО „Илинден”-ПИРИН и главен редактор на в. „Народна воля” запозна накратко присъстващите за честването на Гоце Делчев от страна на община Благоевград, посочвайки споменатите класификации от говорителя за Гоце, че Гоце бил „хайдушкото божество на България”. Ангел Радонов произнесе кратко слово за вожда на македонската революция.
След това присъстващите проведоха в клуба на партията насроченото годишно отчетно събрание на секцията. Събранието бе ръководено от председателя на секцията Йордан Грозданов. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалия Владимир Коцелов – активен член на секцията и партията, минал през различни длъжности, с които остана като пример за достойно изпълнен дълг пред родина и народ.
Председателят на секцията предложи следния дневния ред на събранието:
1. Отчет за дейността на секцията през изминалата година.
2. Приемане на нови членове.
3. Разни.
Дневният ред бе приет единодушно. По първа точка докладва Ангел Радонов. Посочено бе, че всички членове са участвали активно във всички проведени мероприятия на секцията през годината. А от направената ревизия от ЦКРК на партията бе посочено, че нарушение в дейността на секцията няма.
Бяха приети единодушно към секцията още трима членове. По точка „Разни” бе обсъждането на въпроса как да привлечем млади кадри за каузата, за която се борим. Прие се общ зов за осъществяването на тази важна задача, от която има нужда партията. Разговаряше се и по много други важни въпроси, които вълнуваха присъстващите на събранието.

*** *** ***

На 04.02.2015 година неврокопчани отбелязаха 143-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев премина добре организирано, с участието на политически партии, представители на институции и учащата се младеж. След което в залата на НТС се проведе дискусионна среща със специалния гост проф. Андрей Пантев.
По време на срещата беше представен документален филм „Още ли бродиш, Делчев войвода?”. След пълната подкрепа, която получих от гражданските среди на присъстващите, аз искам да изразя крайното ни недоволство от безличното, вяло представяне на личността на Гоце Делчев от проф. Андрей Пантев. Той не разкри революционния идеологически потенциал, който е притежавал големият организатор на една борба, на развоя за подготовката на Илинденското въстание, неговата мечта за културно съревнование между народите. Не бяха споменати най-ярките моменти от дейността на вътрешните революционни организации, знамението на неговата мисия за свободно и справедливо общество. От филма, който беше показан, само заглавието заслужава внимание. Всичко останало беше несъдържателно и отегчително.
Усърдието, с което очаквахме беседата с проф. Пантев да бъде един диалог, не се сбъдна. На много граждани въпросите си останаха, без да имаме възможност за коментар.
Аз исках да кажа едно мое стихотворение за Г. Делчев, от което може би щяха хората да придобият по-ясна представа за нашия патрон на града – Гоце Делчев.

*** *** ***

На 31.01.2015 година в с. Беласица, в заведението на Георги Ораков се проведе тържествено събрание по повод 143-годишнината от рождението на вожда на македонската национална революция – Гоце Делчев. Присъстваха членове на ОМО „Илинден”-ПИРИН от секциите в с. Самуилово, с. Коларово, с. Беласица, гр. Петрич, с. Кромидово и с. Хърсово.
Събранието бе открито от Крум Филатов – съпредседател на партията. Със ставане прави и едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите дългогодишни активни членове на партията – Владимир Коцелов от гр. Благоевград и Атанас Лигов от гр. Сандански, а също така и на най-демократичния български президент Желю Желев.
Слово за живота и делото на Гоце Делчев изнесе даскал Митко Крушчански. Празненството продължи с другарска вечеря, наздравици и много другарски разговори на македонска и друга тематика до късно вечерта.

На 04.02.2015 година група македонци – членове на ОМО „Илинден”-ПИРИН от Петричка община, с шест автомобила посетихме паметника на Гоце Делчев в гр. Струмица, Република Македония, за да почетем 143-годишнината от рождението на великия войвода. Поклонихме се и положихме свежи цветя пред хубавия монумент. Направихме си снимка за спомен, след което разгледахме града. След обяд, доволни от посещението, се прибрахме в Пиринско.