Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


На 4 февруари структурите на ОМО „Илинден“-ПИРИН в Санданска околия почетоха рождението на апостола на македонската революция Гоце Делчев. Присъстваха дузина активисти, сред които съпредседателят Стойко Стойков и членът на ЦС Боян Бибишков. С кратко слово към присъстващите се обърна Стойко Стойков, като изтъкна значението на Гоце Делчев за македонската идея, ролята му като вдъхновител и организатор. Поднесени бяха венец и цветя пред паметника на Гоце в село Делчево.

На 8 февруари в гр. Сандански се проведе общо градско събрание на ОМО „Илинден”-ПИРИН. Съгласно с пълномощията, дадени от Националната конференция, бе избран околийски председател за Санданска околия – Атанас Мутлешов, който в миналото е изпълнявал длъжност общински председател в партията, с висше образование, учител. Бе обсъдена програма на партията за община Сандански, като бе поставена задача на Околийския комитет да се събере и подготви проект за програмата, която да бъде одобрена на следващото събрание. Бе решено такива събрания да се провеждат всеки месец, като бе намерена временна формула за решаване на проблема с нямането на клуб.

На 4 февруари т.г. в гр. Гоце Делчев пред паметника на македонския революционер Гоце Делчев се проведе организирано полагане на цветя по повод 142 години от рождението на легендарния македонски революционер. Присъстваха около 25 членове на партията от секциите в Гоце Делчев, Мусомища, Копривлен, Ляски и Баничан. След това присъстващите отпразнуваха рождения ден на Гоце в клуба на партията. Проведе се вечер, посветена на Гоце, като присъстващите си припомниха епизоди от живота му, запознавайки се с неговата биография. Празненството продължи с песни за Гоце.

На 4 февруари в заведението на Георги Ораков в с. Беласица, Петричко, активът на ОМО „Илинден“-ПИРИН в Петричка околия тържествено отпразнува рождението на водача на македонската революция Гоце Делчев. Присъстваха съпредседателят на ПИРИН Крум Филатов, членът на ЦКРК Тома Томов, членът на Централния съвет Дамян Ризаков и около тридесет активисти от Петрич, Беласица, Самуилово, Коларово и Струмешница. Крум Филатов прочете кратък доклад за Гоце Делчев, като в него включи и редица актуални проблеми. Думата взеха и други от присъстващите. Срещата продължи с много песни и веселие.


ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ

На 2 февруари 2014 г. в клуба на ОМО „Илинден“-ПИРИН в гр. Гоце Делчев се проведе заседание на Централния съвет на партията. Присъстваха всички съпредседатели от кворума и мнозинството членове на Централния съвет.
Вече традиционно събранието започна с отчет на членовете на Председателството и на Централния съвет за извършената дейност. Докладвано бе за изпратените доклади за правата на македонците в България, за кореспонденцията с институции в България и за получаваните отговори, както и за конкретно извършена дейност в изпълнение на поставени в предишните събирания задачи.
Обсъдени бяха проблемите, които се изправят пред македонците в България в случаите, когато последните предприемат опити да си основат и регистрират сдружение. Набелязани бяха и конкретни мерки как да се работи в това направление с цел съществуващата блокада да бъде премахната и македонците да могат да се ползват и с това си право.
Важна тема бе провеждането на традиционния всемакедонски събор в гр. Мелник в спомен на убийството на Яне Сандански.
Поставени бяха и разгледани и различни въпроси от текущ характер.
Решено бе следващото събиране на да бъде на 8 април в Петричко.


МАКЕДОНЦИТЕ И ОМО „ИЛИНДЕН” – ПИРИН С АКТИВНО УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА

Александър К. Спасов

Чрез членството си в ЕФА – Европейски свободен алианс, партия, представена в Европейския парламент, македонците и ОМО „Илинден”-Пирин взимат активно участие в политическия живот на Европейския съюз.
Годишният конгрес на ЕФА се състоя този път в столицата на Галиция, aвтономна общност в Испания със статут на самостоятелна нация, под лозунга:
Време e за самоопределяне – it’s time for self-determination
Две точки от дневния ред са от особено значение.
1. Приемането “Лужичка Алианса” като пълноправен член на ЕФА. “Лужичка Алианса” е организация на зорбите – славянско малцинство в днешна Федерална република Германия с над 1600-годишна история на територията на провинциите Саксония и Бранденбург с центрове Котбус и Баутсен.
2. Дискусия около планирания референдум за независимост на Шотландия.
ОМО „Илинден”-Пирин гласува “за” приемането на “Лужичка Алианса” в ЕФА и интензивира контактите с тази организация, не на последно място заради сравнимите проблеми, с които се сблъскват двете малцинства в съответните държави: асимилация на македонците, респективно зорбите.
Следвa по-обширен репортаж около конгреса на ЕФА в Сантяго де Компостела, Галиция.