Събитие, символи и знаци – основни стълбове на историята

КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?

Димитър Иванов


В един от най-старите християнски храмове в гордата Пирин планина, в с. Влахи, където се помещавал щабът на македонското /по-късно наречено Кресненско въстание/, откъдето започва първото организирано горянско-съпротивително движение срещу безбожния, човеконенавистен комунистически режим начело с Герасим Тодоров, е бил замазан един от символите на многовековния македонски дух – шестнадесетлъчевото слънце, в чийто център стояла майката на човеколюбивия божи син – Христос – Пресветата Мария Богородица.

Това е станало най-вероятно между 1936-1940 г. Доказателство за това е снимката, която се намира в Петър Кирилов от гр. Кресна, роден в с. Влахи. На нея се виждат християни – богомолци, застанали пред самия вход на църквата, а над самия вход слънцето със Света Богородица. Не е ясна причината и кой е наредил да бъде замазано, но със сигурност не е единственото доказателство за истината за нашето историеско минало, което е ликвидирано.

В гр. Шумен, кв. Дивдядово, където е имало килийно училище, при едно поредно земетресение пада мазилката и на дървената греда се вижда съвсем ясно азбуката, на която са учили славянските деца – християни.

Много хора са ме упреквали защо в кодифицирания македонски лиретатурен език сме взели буквата i, а същата буква е в тази азбука. Някои твърдяха, че е латинска, а други, че сме я взели от сърбите. Има сведения, че в е това килийно училище е идвал Васил Левски.

Мой приятел татарин – Бонямин от с. Царев брод, където живеят много хора от неговия род, ми показа снимка на GSM-а си на печата, символ на татарското племе – Y. Същият знак е символ и на османските турци, създатели на днешната турска държава. Този знак, заснет на музейни камъни, при повторното посещение вече липсвал.

Преди няколко години при възстановка за превземането на шуменската крепост от Владислав Варненчик турските разведки пристигнаха с развети конски опашки. Веднага споделих с близките до мен, че това са същите символи на т.нар. прабългари. Защо повече конските опашки липсваха при следващите възстановки?

Църквата в гр. Кресна напоследък е заприличала на стъклена картинна галерия. По всички прозорци са били изобразени сцени от Балканската война според Петър Кирилов по инициатива и настояване на ВМРО-БНД. Българските окупационни войски по време на Втората световна война с благословията на Хитлер ограбиха всички църкви и манастири в Македония и ги пренесоха в България. Нали Македония беше и е българска, защо не ги оставиха там? И ето днес наследниците на кръволока Ванче Михайлов отново оскверняват свещения храм в гр. Кресна. Къде и какъв е свещеникът в този храм? Истинските християни от гр. Кресна докога ще се правят на глухи и слепи и да допускат такова кощунство?