Редакцията на в. „Народна воля” честити Новата 2021 година на своите читатели и сътрудници, на своите спонсори от Международното македонско движение с председател Бил Николов, на техните семейства, на всички честни и прогресивни македонци по целия свят, като им пожелава добро здраве, много щастие и успехи!

НЕКА ДА НИ БЪДЕ ЧЕСТИТА, МИРНА И УСПЕШНА НОВАТА 2021 ГОДИНА!

ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Дойде Новата 2021 година, която в пространството на неумолимия еднопосочен ход на времето обогати собственото си минало с още една поредна календарна година. Този необратим ход, който се повтаря непроменен, ни призовава да застанем над въображаемия вододел между миналото, което вече е отплавало, и неизбежното бъдеще, за да направим строг отчет за миналото и да го осветява с искрица надежда, че утре ще донесе най-добрите мечти за човешкия род.

Именно в този контекст за непроменения ход на времето на миналото и за времето на неизбежното бъдеще, което ни призовава да застанем над въображаемия вододел между миналото и бъдещето, ще отговорим и на въпроса: С какво ще запомним ние, македонците, 2020 година?

С какво? Ще я запомним пак с продължаващата нагла, хистерична пропаганда против националната ни македонска идентичност, минало и култура. България това го прави всяка година, но тази година България достигна апогея на озверяващи се фашисти, които да ликвидират македонската нация, народ и държава. Особено с безочието й, с изпращането до Европейския съюз своя фашизоиден разяснителен меморандум, с който ЕС да се съгласи България без война да започне духовна окупация на Македония.

А с отправените убийствени условия – ултиматуми към Република Македония, включително и на отричането на македонското малцинство в България и поставеното вето на Македония за членството й в ЕС, България всъщност официално доказа вълчите си апетити към Република Македония. А това бе предостатъчно македонският народ да види и разбере що за приятелска съседка ни е България!

Поради факта, че условията, които България поставя на Република Македония за членството й в Евросъюза, са условия директно против идеите и принципите, върху които е изграден Европейският съюз, ние ще продължим борбата против българските аспирации към Македония докрай, очаквайки, че и европейските високи функционери няма да позволят тези български нацистки синдроми да намерят място в Съюза и ерозират изцяло идеите и принципите на Европейския съюз.

Добре щеше да бъде, ако сега, по случай Новата 2021 година Република България бе осъзнала и изпълнила на дело европейските ценности, идеи и принципи, признавайки правата и свободите на македонците в страната си, регистрирайки партията им, организациите и сдруженията. Ако бяха сторили това, щеше да получат нашето приветствие и благодарност. Но за голямо съжаление вместо това България избра най-абсурдното – да продължи и сънува санстефанска Велика България.

Но въпреки всичко ние ще продължим борбата и през Новата 2021 година и с общи усилия, на принципа на взаимното почитане, на взаимопомощта и солидарността, да обезпечим добросъседство между народите. Това е наш свещен и неотменен дълг пред идните поколения! Това е верният и единствен път към осъществяването на истинска обединена и свободна Европа!

Нека Вие, уважаеми приятели, по вашия път намерите само добрини, човечност и светлина!
Нека да ни бъде честита, мирна и успешна Новата 2021 година!