Недостигащата гледна точка

МАКЕДОНИЯ НЯМА ВЛАСТ НАД БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ

проф. Стойко Стойков


Статията “Македония няма власт над българските граждани с македонско самосъзнание” е публикувана в “Маргиналиа” на 12.10.2020 година, а сега я публикуваме и във в. “Народна воля”.“

Университетският преподавател Стойко Стойков: Какво сепаратистко действие са извършили македонците в България? Ако са антидържавни елементи, защо не са арестувани, съдени и осъдени?
Македония няма власт над българските граждани с македонско самосъзнание
12.10.2020 Стойко Стойков ЕСПЧ, Етнически малцинства, ОМО”Илинден”, резолюция на ЕП
Въпросът към българското правителство за македонското малцинство в България и резолюцията на Европейския парламент, която постави въпроса за правата на малцинствата, словото на омраза срещу тях и правото им на сдружаване, за съжаление съвсем очаквано предизвика буря в България. Макар в резолюцията македонското малцинство да не бе изрично споменато, присъдите срещу македонските организации бяха директно цитирани в бележка под линия. Защото присъдите на Европейския съд* срещу България заради потъпкването правото на сдружаване на македонците достигнаха 14 и още са на път. България е поставена под засилен мониторинг в Комитета на министрите при Съвета на Европа заради тези присъди. Междувременно българският съд отне регистрацията на една от двете македонски организации, регистрирани миналата година, с които България можеше да се отсрами, а прокуратурата води разследване, за да забрани другата. Препоръките от международните институции за правата на човека в тази насока са игнорирани с години от българските власти, така че сегашното издигане на въпроса за македонското малцинство в България на европейско ниво не би трябвало да учудва никого. И все пак властите реагират като ощипани моми и се правят на изненадани пред българските граждани. След като с години вместо да работят за решаването на проблема с македонското малцинство, властите съзнателно го задълбочават.
Както отново демонстрира тези дни премиерът Бойко Борисов, правителството продължава да отказва да приеме очевидното – проблемът не е външен, а вътрешен. Той съществува, защото има македонско малцинство и политиката на държавата срещу него предизвиква реакция сред засегнатите, която ще продължава да предизвиква все по-силна реакция в международните среди. Не някой отвън, не Македония, Европа, Сърбия, Русия, баба Яга или друг злодей, а българските граждани с македонско самосъзнание, са инициатори на тези процеси. Затова всички опити да се затвори проблема чрез натиск или преговори със Северна Македония са налудничави, опити да се гаси огънят с хвърляне вода върху сянката от пушека. Северна Македония няма власт над българските граждани с македонско самосъзнание и реално няма какво да направи, а нито има право да помага на българското или друго правителство да ограничава правата на своите граждани. Толкова ли е трудно да се признае най-после очевидното?!
Затова българската позиция срещу българските граждани с македонско самосъзнание няма как да бъде „разбрана“ в Европа – тя е противна на истината и правото.
Напразни са протестите и възмущението – те са резултат на породено от заблуда незнание и неразбиране.
И отново вместо предложения за решаване на проблема чуваме оправдания защо уж го нямало или не можело и не бивало да се решава. И както през всички изминали години чуваме все същите лъжи. Ставало дума за сепаратистки, антиконституционни и антибългарски организации. Как тогава България губи всичките си дела срещу тях в Страсбург? Какво точно сепаратистко действие се извършили? Какво престъпление са извършили срещу Конституцията или държавата? Ако са антидържавни елементи, защо не са арестувани, съдени и осъдени?
Да повторя: как така нито един македонец в България не е обвинен, съден и осъден, по което и да е от тези основания, а пък обратно държавата е осъдена 14 пъти от същите македонци в Страсбург? Докога „с лъжа ще се прикрием“, недотам уважавани политици!? Вие лъжете собствения си народ.
Натискът от Европа не е антибългарски – напротив, България може само да спечели ако се освободи от тоталитарното бреме на македонския въпрос. Спирането на Тодорживковата политика на отричане, асимилация и дискриминация на хората с македонско самосъзнание – последната тоталитарна комунистическа политика в Европейския съюз, може да има единствено положителни резултати за България – за освобождаването от баласта на тоталитарното минало, за слагане окончателен край на „възродителния процес“, за укрепване правото и демокрацията, правата на човека, и за премахване на препълни камъка в отношенията с Македония. Единствените, които имат полза от продължаването на тази тоталитарна политика са професионалните патриоти – всички други губим.