40 ГОДИНИ ВЕСНИК „НАРОДНА ВОЛЈА“

ЗА ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ, НАРОДНА ВОЛЬО!

Проф. Стойко Стойков


40 години творчески живот е еднакъв на един съзнателен човешки живот. Рядко вестник успява да достигне тази достойна възраст. А „Народна воля“ е част в част от живота и съдбата на хиляди македонци вече 40 години. Мнозина израснаха с него. Мнозина живяха с него. Мнозина изпратихме.

„Народна воля“ бе неразделна част и от моя живот, особено през последните 16 години като активен член на редакцията. Това бе едно личностно и творческо пътешествие, от което получих много и се надявам да съм върнал също толкова. Срещи с редки хора и съдби. Работа с честни хора и творци. Опознаване на автентични личности. Една атмосфера на искреност и честност, каквато вече в медиите няма.

Свидетел съм на трудностите, с които вестникът постоянно се сблъсква. Колко често бе пред закриване. Понякога борбата е за всеки брой. Това, че оцеля до 40-ата си годишнина, е заслуга на много честни хора по света. Но несъмнено на първо място – на главния редактор Георги Христов, който се бори за всеки брой на вестника, оформя всеки негов брой и продължава да твори на своите вече 90 години. С него имаме джентълменско споразумение да продължи да го създава и издава до стотната си година – 50-годишнината на „Народна воля“, а след това ще продължи както реши.

И той, и вестникът са едно силно заявление в лицето на всички онези, които се надяват македонците да изчезнат – няма да стане, ще ви надживеем! И не – няма да се откажем! Те са пример и окуражаване на всички наши, които губят вяра. Винаги може нещо да се направи!

Честито на вестника, честито на верните му читатели, честито на всички македонци!