Из дейността на ОМО „Илинден“ – ПИРИН

ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА ГЕНОЦИДА В ШУМЕН

Димитър Иванов


На 13 септември 2020 г. по покана на ОМО „Илинден”-ПИРИН, секция Шумен, членове и симпатизанти положиха венец и свежи цветя на бюста-паметника на Н.Й. Вапцаров в двора на училището, носещо неговото име. На красивия венец висеше лента с надпис: „На жертвите от геноцида върху македонците – от признателните потомци”.

След едноминутно мълчание и падане на колене ораторът произнесе кратко слово: „На 12 септември 1924 г. вместо обещаното обединение от кръволока Ванче Михайлов в името на автономна Македония вероломно са избити всички неудобни. Това продължава следващите дни и години, та общата бройка да надмине 1800, което значи, че са били ликвидирани всички ония, които се противопоставиха на българската лъжепропаганда и оставайки верни на татковината и идеите на Гоце. Затова 12 септември е определен за ден на геноцида върху македонците.

Скъпи приятели, наш дълг е да отбелязваме и деня на раждането на познатите идеолози и визионери на македонското освободително движение. Така, почитайки тяхната памет и споменавайки деня на раждането им, ние го прославяме тяхното свято дело с продължаване на борбата. Затова именно преди години ни пречиха за всяка наша проява, но ние не клекнахме и никога няма да клекнем…”.

Разделихме се с пожелание за нови срещи.