Из дейността на ОМО „Илинден“ – ПИРИН – гр. Шумен

ПРОСЛАВА НА ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Димитър Иванов


117 години от избухването на Илинденското въстание
Една славна епопея на саможертва и погром, на смелост и подлост, на героизъм и трагизъм, на възторг и страдание
По покана на шуменската секция към ОМО „Илинден”-ПИРИН членове и симпатизанти се събрахме под вековните буки на Шуменското плато, за да изкажем за пореден път нашата признателност към всички илинденски въстаници и с едноминутно мълчание и падане на колене да се поклоним пред техния безпримерен героизъм и чудеса от храброст.
Въпреки отпускарския период, опасността от коронавируса и надвисналите по небето тъмни дъждовни облаци на поканата се отзоваха около 35 души и още 60-70 туристи бяха седнали по пейките в непосредствена близост.
В жаравата на запаления огън в огнището на туристическия заслон всеки можеше да изпече донесените пържоли, кебапчета, пипер, морен патладжан и др. за богатата трапеза.
Под звуците на мелодичните и хороводни патриотични македонски песни на хорото непрекъснато се вееше червеното знаме с шестнадесетлъчевото слънце. Окачените на буките портрети на Гоце Делчев и Яне Сандански – символи на вечната борба и македонска гордост, приповдигаха още повече нашето настроение.
Слово за героизма и завета на илинденци произнесе Димитър Иванов, а Пенка Мицова отново показа своя талант на народна певица и първата песен, която изпя веднага след словото, бе „В полите на Балкана”.
Разделихме се с пожелание коронавирусът скоро да си отиде и ние отново свободно да си провеждаме нашите традиционни тържества, бележещи светли дати от нашата богата история.