Писмо до редакцията

УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“

Сандо Горемски


Ние, македонците от с. Гореме, поздрави пращаме на хората покрай Вардар и им честитим 8.ΙΧ., роден ден на РМакедония от 1991 год. наваму. Не знаеме новата им държава дали има таков ден, може би денот кога е подписан Преспанскиот договор, е таков?
За нема 80 години рожденио ден на таа наша нещастна земя македонска се смени 3 пати – невиждано в световната история. По времето на Тито беше славниот Илинден, после Киро Глигоров измени на 8.IX., а струмишкото момче Зоран може да отбра 29 февруари за роден ден! Всичко това вероятно е за убаво, ама според нас не е на арно.
Безкрайно сме зачудени, мили хора покрай Вардар, как може да ви е се едно кой ке ве управлява и накаде ке ве води. Наскоро имахте избори и очекувахме да покажете, че обичате земята си, че милеете за древната слава на прадедите ни, за Александър, за Солунските братя, за Гоце. А вие пълна апатия – излегохте 51% (тука са и 100% албанците) да гласувате – срам и позор! Е кога други ке решават заради вас, не можете да се лютите на никой, сами си отбрахте судбината, а я държехте в ръце. Сега сте редом до световните джандари и веке почнахте да оправате световнио ред (първо при комшиите). Нема да се зачудим, ако скоро обявите война я на Русия, я на Китай – не е нужно много акъл. Бехме притеснени за момчето Зоран, но веке не по апатията ваша.
Па си мислим – може и да сте прави, защо ви е голема история (повеке от 3200 год. знайна, а ако прибавим и цар Мидас, роден в Македония и отвел част от фригите в днешна Турция, става повеке от 4000 год. знайна история), да не можете да я прочетете, каде по-лесно е да си написате чисто нова с юнаци Зоран, Стево, Ахмети и др.
На всички врагове македонски (външни и вътрешни), дето казват, че древните македонци са изчезнали яко дим и нема следа днес от тях, отговаряме: Македония е лабиринт от 31 котловини, заградени от високи и средно високи планини, труднопроходими и днес, камо ли преди 2000 години. Планините са били естествено убежище и закрила през вековете. Никой враг, нахлул откъдето и да било, не е успявал да нанесе непоправим удар. Загивали са много хора, други са откарвани в плен, но най-много от хората са оставали по родните планини, чиито потомци сме ние днес. Ярко доказателство за жизненост на македонския народ е македонското племе в днешен Пакистан.
Ние никогаш нема да се откажем от вас, ако вие и да се отрекохте от нас, за да се харесате на бугарските управници.
И към така наречените патриоти от ВМРО в България:
Господа, вие, които сте последователи на известния Ванче Михайлов, не е нужно да праите никакви доброволни отряди, за да борите битовата престъпност. Може би не знаете, че Ванче най-много е бил известен с две неща:
1. Кланиците, които е създал от двете страни на Пирин.
2. Прословутото 19+6.
Първото не можете да го направите, но ако към битовите престъпници приложите параграф 2 (19+6), гаранция ви даваме 200%, че резултатите ще бъдат изключителни, имате достатъчно сили и средства да го направите.
Ние, непокорените македонци, поздрави пращаме на сите македонци широм светот, както и в редакцията.

От името на всички:
САНДО ГОРЕМСКИ