НАЦИОНАЛШОВИНИЗМЪТ Е НАЙ-ОПАСНИЯТ ВРАГ НА НАРОДИТЕ, А ДЪРЖАВИ, ПОДВЛАСТНИ НА ШОВИНИЗМА, НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ДОКОГА, ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИ ГОСПОДА, ЩЕ ХЛЕНЧИТЕ ЗА САН СТЕФАНО И ЗА МАКЕДОНИЯ? И КАКВИ СА ВИ ТЕЗИ ДВА ИНСТИТУТА – ЕДИНИЯТ НИ ДАВА РЕГИСТРАЦИЯ, А ДРУГИЯТ НИ Я ОТНЕМА? И ПАК В СТРАСБУРГ

ЯН ПИРИНСКИ


Още при сключването на Санстефанския договор се появиха и поклонници на миража за Велика санстефанска България. Те, горките, заживяха с абсурдните си мегаломански блянове. Тази фикс идея стана причина за много унижения и национални катаклизми за българския народ. Възможност да осъществят пъклените си планове те – нещастниците, виждаха в завладяването на Македония. Тези безумци и днес продължават да разчитат на тази заблуда.

През целия този исторически период, та до ден-днешен фикцията за санстефанско величие измъчва българските националисти, които без капка свян и срам непрекъснато провокират световната и българската общественост с мегаломанските си изблици и с безцеремонното отричане и обсебване на всичко, което индивидуализира националната идентичност на македонския народ.

Нека накратко да се спрем на някои изминали събития.

Идва Букурещкият мирен договор, когато Македония е разпокъсана и раздадена на Гърция, България и Сърбия. Това население в тези страни се малтретира, за да стане съответно гръцко, българско и сръбско. Извършва се тотална асимилация над него.

Идва и времето, когато България заедно с армията на Хитлер окупира територията на Егейския и Вардарския дял на Македония. Тогава българските фашисти със своята войска, полиция и администрация извършва множество злосторства – убийства, грабежи и тормоз над македонското население, налагайки му своята „българщина”.

Идва и времето, когато българските окупаторски войски биват прогонени от Македония. Антифашистките военни формации прогонват българските и немски фашисти от Македония. Във Вардарския дял на Македония тогава се обновява македонската държава в рамките на Федеративна народна република Югославия. Във ФНРЮ, както е известно бе обявена Народна република Македония, а на Пиринския дял на Македония бе дадена автономия, където в училищата преподаваха македонски учители, македонски език и история. Вестник „Пиринско дело” публикуваше статии на македонски език. В Благоевград имаше македонски театър. Тогава аз учих в гимназията в гр. Сандански македонски език и история. Помня денят, когато Димитър Влахов на площада при явора изнесе своята историческа реч. Лозунга бе „Да се зацвърсти единството со Вардарска и Пиринска Македония”. Площада бе препълнен с народ, който ликуваше гордо и се радваше на своята придобита свободата. Но след скарването на Сталин и Тито всичко се преобърна.

Македонските учители бяха прогонени в Народна република Македония, а автономията в Пиринския дял на Македония бе дотук.
Болшевишкия режим тогава започна жестоко преследване на македонците. Много бяха осъдени и лежаха по лагерите и затворите в България. След това настъпиха международни събития, които ликвидираха болшевишката диктатура. Дойде демокрацията в България и ние, македонците много се радвахме, очаквайки че ще получим нашите права и свободи като македонци и ще може да се регистрират македонски партии, организации и сдружения. Наистина се регистрира партията ОМО „Илинден” – ПИРИН и тогава на проведените избори в страната македонците избраха кметове и общински съветници в някои общини. Но регистрацията траеше съвсем малко. Разбра се, че България е регистрирала партията за да може да започне преговори за влизане в Евросъюза. След като получи дата за начало на преговори – веднага отне регистрацията на партията. Оттогава досега много пъти са правени опити да се регистрира както партията така и организацията ОМО „Илинден“ много други македонски организации, но България отказваше и тя бе многократно осъждана в международния съд в Страсбург. Тази година България бе осъдена в Страсбург защото отказва регистрация на сдружението на репресираните Македонци в България и Македонски клуб за етническа толерантност.

Миналата година бе регистрирано „Гражданско сдружението за защита на основни индивидуални човешки права” и сдружение „Антични македонци”. Това се осъществи чрез Агенцията по вписванията. Както е известно Каракачанов изпрати специално писмо до главния прокурор на България с искане регистрациите на сдруженията да бъдат отнети. И така стана. Отне се регистрацията на „Гражданското сдружение за защита на основни индивидуални човешки права”. Сдружението наново ще съди България. Но този факт доказа, как властта директно налага своето мнение на прокуратурата и съда и това, че две държавни институции едновременно, едната признава правото да се регистрира македонско сдружение, а това е Агенцията за вписвания, а другата, българския съд – отнема регистрацията. Ето това са недостойните номера и игри на демократична България – членка на Европейския съюз, която се подиграва с основните права и свободи на македонците в страната.
Днес сме свидетели на всекидневните протести на народа против правителството на Бойко Борисов и неговите приятели, така наречените патриоти, тези наследниците на кръволока Ванче Михайлов. Народа в протестите си за оставка на правителството достатъчно детайлно посочва криминалната дейност на това правителство и главния прокурор, а заедно с това посочва, че трябва да се промени българската конституция и държавата да прилага европейските принципи и идеи в страната.

Ние, македонците очакваме промени, които ще подсигурят и гарантират осъществяването на дело на нашите права и свободи в България. Очакваме Република България да признаят правата на македонците в България, а Република Македония правата на българите в Македония. Тогава и само тогава може да разчитаме на истинско приятелство и добросъседство.

На България са й нужни нови държавници и политици, истински демократи, България трябва да се извини на македонския народ за шовинистичните си злосторства към него, за явните си пред света аспирации към Македония, за наглото отричане на македонския народ. Ако тя продължава като досега, нека бъде ясно, че добросъседство никога няма да има между двете страни.