Писмо до редакцията

УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА УБАВИО ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“


Ние, македонците от с. Гореме, много се разстроихме, когато разбрахме, че Зоран от Струмица не е поканен на вечера в Елисейския дворец. Още повече се разстроихме, като разбрахме, че може да падне от стола, на който седи.
Това момче, седейки на тове стол, нещо повече – от две години нанесе повеке вреди на Македония и македонците отколку що й нанесоа враговете за 120 год. За да го потупаа по рамото във Вашингтон или да го поканат на вечера в Париж, готов е да си унищожи държавата. Зоран ни е ясен, но ние никако не можем да разберем образованите хора в РМакедония и затова ги питаме:
Мили вардарци, вие, които управлявате градове, институти, болници и др., дали знаете, че когато некой връши престъпление, а други гледаа, не мигаа и нищо не праат, ако не са престъпници, то те са съучастници?
Историята, що учихме на Гореме, ясно като бел ден кажуваше: Народ, който нема история, нема и бъдеще!!!
Ние питаме сите вас, образованите хора в РМакедония:
Господа, без Александър, без Илинден и без Гоце кой народ и коя държава ке бидете?!
С вредното действие на Зоран и с вашето бездействие вие зададохте на Александър и Гоце во гробот по големи маки от тия, що са имали, кога са били живи. Накарахте ги в гробот да се преобърнат. Срам да ви е.
И ако сакате, господа, историята барем нещо да ви опрости, направете така, щото тия двамата час по скоро да се вратат дома!!
Ако го направите, ние, македонците от Гореме, два пати ке ве поздравим.
За нас: 1. Македонец №1 от секогаш и за секогаш е Александър.
2. Македонец №2 от секогаш и за секогаш е Гоце.
На гръците Александър не им требе, тия рипаа от страх да не им земете Егея, защото ногу арно знаат, че Егея не е нимни, туку е на: ония неколкостотин хиляди македонци, които гръците изгониха по най-зверски начин от родните им места след 1913 год. Егея е на децата бегалци и на тия 400 000 души, които и сега живеят там, издръжувайки на нечовешките условия на живот, които им нудат гръците всеки ден.
Во Бугария все по-често се чуват санстефански мераци и приказки от рода: „Македонците са направени от Коминтерна“?
Неколко думи за това:
Коминтернът е политическо сдружение на хора емигранти от европейски и латиноамерикански държави със седалище в СССР. Не разглеждаме дейността на Коминтерна, ще споменем само, че са приемали най-различни документи за нелегална работа в много страни. Покрай тия документи е приет и един документ през 1933-34 г. в защита на изстрадалия и разпарчен македонски народ. Враговете казват, че тоя документ е направил македонците, но не казват най-важното. А то е: когато е приет тоя документ, председател на Коминтерна е Георги Димитров. Кой е тоя?
Роден в с. Ковачевци край Радомир от баща и майка от Банско. По соц. време Г. Димитров винаги беше „син на българската работническа класа“ или „вожд и учител на българския народ“. Никаде не писаше какъв е по народност (българин, руснак или друг). След падането на Берлинската стена един човек успява да разгледа архивите на Гестапо от 1933 год. за Лайципския процес. Там главен подсъдим е Г. Димитров. В протокола пише: лицето Г. Димитров е македонец от България. Това на 100% обяснява действията му по отношение на македонците тогава и по-късно като министър-председател.
Понеже България има претенции към Илинденското въстание, няколко думи за участието българско във въстанието:
1. България прави всичко възможно, за да провокира преждевременното избухване на Илинденското въстание чрез огромно предателство на целия ЦК на ВМРО през 1901 г. и чрез обещание за военна намеса на България, щом избухне въстанието. Когато то избухва, България най-невъзмутимо гледа как загиват хиляди невинни мъже, жени и деца, без изобщо да се намеси.
2. За да не ги засегнем, че не са помагали, ке кажем, че България подарява 4000 стари пушки (бракувани) на ВМРО през 1901 год. Пушките са приети от Гьорче Петров в отсъствие на Гоце и изпратени в Западна Македония (Охрид, Кичево), но, забележете, без патрони (патрони никога не пристигат и пушките остават неизползвани). Сам Гьорче по-късно съкрушен признава – страшно се минахме, ако беше Гоце, немаше по никакъв начин да приеме.
3. Има и участие на върховистка чета от 8-10 души начело с Борис Сарафов, който се вмъква в щаба на въстанието, нещо като ръководител. Една седмица ядат и пият, без да правят абсолютно нищо, а когато се задават турците, Борис Сарафов офейква за София с четата си, без да гръмне и пушка срещу турците. За жал извършва едно долно гнусно дело – открадва знамето на въстанието в Смилево, а там е бил главният щаб.
4. Когато казват на българския министър-председател К. Стоилов, че хиляди хора са хукнали да бягат от ятагана турски, същият министър-председател най-цинично заявява – колкото повече хора избегат, толкова по-добре.
Читателю, сам прецени колко са реални претенциите български към Илинден.
Ние, македонците от с. Гореме, поздрави пращаме на всички патриоти в РМакедония, на всички македонци широм светот, както и в редакцията на в. „Народна воля“.

От името на група непокорени македонци от село Гореме:
Сандо Горемски