Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

В ЧЕСТ НА МАКЕДОНСКОТО (КРЕСНЕНСКО) ВЪСТАНИЕ

Любомир Марков


На 13 октомври македонците в България тържествено отбелязаха годишнината от Македонското (Кресненско въстание). Тържеството започна в град Кресна с полагане на венци пред паметника на Димитър Попгеоргиев-Беровски (Македонски). Слово за героя изнесе съпредседателят Стойко Стойков. За почитта към Македонското (Кесненско) въстание, изразена в издигнатите паметници в община Кресна, говори Борис Сандански. С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите във въстанието. Последва посещение на новия паметник, поставен в Кресна в чест на заседанието на въстаниците, проведено в Крива Ливада (днешна Кресна).
Вторият етап на честването бе в с. Стара Кресна, където е започнало въстанието. На площада доклад за въстанието прочете Даринка Тапанска. Слово за историята на региона изнесе Борис Сандански. Честването завърши в село Ощава. Тук бе направена панихида за загиналите в местната църква. Накрая всички седнаха в селското заведение на блага приказка.
Присъстваха хора от всички краища на Пиринска Македония. Организатори тази година бяха ОМО „Илинден“-ПИРИН, Дружеството на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия терор, Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права, Македонски дискусионен клуб за етническа толерантност, Правозащитен комитет „Толерантност”, вестник „Народна воля“ и бюлетин „Македонски глас“. Да се надяваме, че от следващата година ще се включи и организацията ОМО „Илинден“ и така честването да стане наистина всемакедонско.