Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

ЗАСЕДАНИЕ НА ЦС НА ОМО „ИЛИНДЕН“ – ПИРИН

Любомир Марков


На 8 септември 2019 г. с начало в 12.00 Централният съвет на партията ОМО „Илинден“-ПИРИН проведе свое редовно заседание в разширен състав. Основна тема на заседанието бяха регистрацията на македонски организации в България, предстоящата дейност и предстоящите избори. Докладван бе и проучен с внимание случаят на регистрираното македонско дружество Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права. Констатирано бе, че същото си поставя несъмнено македонски цели съгласно съдържанието на устава. Обсъдени бяха причините за това отстъпление на властите от системната им блокада пред регистрация на македонски сдружения и бе отбелязано като най-вероятно силният натиск и мониторингът в Комитета на министрите. Присъстващите отбелязаха, че съществува голяма вероятност властите да се опитат да излязат от мониторинга чрез тази регистрация, но че едва ли ще успеят.
Докладвани бяха и други процедури по регистрация на македонски организации. Партията категорично подкрепя и ще подкрепя регистрацията на такива организации, желаейки тази форма на дискриминация срещу македонците в България да спре.
Прие се вече традиционната политика на партията по отношение на местните избори да продължи, а именно, че всяка общинска организация трябва сама да решава кого да подкрепя и в какви коалиции да влиза.
Разгледана бе и подготовката на честването на годишнината от Кресненското македонско въстание на 13 октомври и рождението на Антон Попов.