Нова крачка напред

ПРОБЛЕМИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ПРЕДСТАВЕНИ НА РЕГИОНАЛНА СРЕЩА С ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И ПРАВОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Илија Делилакиев


На 18 септември в Американския университет в България се проведе регионална кръгла маса под мотото „No-hate-bg: заедно в защита на малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“, в организация на Български хелзинкски комитет с подкрепа на община Благоевград и финансова подкрепа от Европейската комисия. Срещата бе организирана в пет панела с по трима лектори, както и една работна среща с местните институции: община Благоевград, OДМВР – Благоевград, териториални прокуратури Благоевград – Окръжна прокуратура и Районна прокуратура, териториални съдилища в Благоевград – Районен съд, Окръжен съд, Областна администрация – Благоевград, Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, РДСП – Благоевград.
В първия панел, озаглавен „Малцинствата в България – лесни за омраза. Между предразсъдъците и интеграцията“, лектор бе и извънреден професор Стойко Стойков, съпредседател на ОМО „Илинден“-ПИРИН и заместник главен редактор на вестник „Народна воля“. Неговата тема бе македонското малцинство в България. Това несъмнено е пръв път, откакто България е демократична страна, македонски представител да говори на форум с участие на държавни институции. Да се надяваме, че това е знак за промяна към по-добро.
На кръглата маса присъстваха и Георги Христов – главен и отговорен редактор на вестник „Народна воля“, и Кирил Иванов – член на ОМО „Илинден“ и на Българския хелзинкски комитет.
В следващия брой ще публикуваме лекцията на Стойко Стойков.