Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

ПОКЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ ОТ ГЕНОЦИДА ВЪРХУ МАКЕДОНЦИТЕ

Димитър Иванов


На 12.09.2019 г. по покана на шуменската секция към ОМО „Илинден”-ПИРИН членове и симпатизанти отбелязаха деня на геноцида върху македонците, като поставиха венец и свежи цветя на паметника на Н.Й. Вапцаров в двора на ГПЧЕ в гр. Шумен. Този ден е определен за ден на геноцид върху македонците, защото на същата дата през 1924 г., през нощта, наречена „Вартоломеева нощ”, вместо обещаното обединение на всички македонски организации в името на автономна Македония е избито почти цялото ръководство на серската група, дошли като делегати.
След поставяне на венец с надпис на лентата „На жертвите от геноцида върху македонците – от признателните потомци” и свежи цветя от най-малките участници Памела и Николета последва падане на колене и едноминутно мълчание. Ораторът, който произнесе емоционално слово, завърши с думите: „Събрали сме се освен да се поклоним пред жертвите на геноцида, а също така за да покажем, че ни има, че сме тук и нито манипулациите, нито заплахите могат да ни накарат да не се чувстваме такива, каквито сме – ГОРДИ МАКЕДОНЦИ! Така, както ни пее Ванчо Тарабунов:
„Душмани, едно запамтете го:
сме постоеле и ке повториме.
Нашата мила Македония не отгледала, за да я браниме”.
Пред събралите се 20 членове и симпатизанти Кирка Спасева изпълни няколко революционни песни и рецитира стихотворението „Страдалци за Македония”. Рецитал от стихове на Вапцаров направи и Вичка Кехайова. Бяха разисквани много въпроси, вълнуващи присъстващите, касаещи македонците и Македония.

Разделихме се с пожелания до нови срещи.