39 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ”

ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” НА ДЕЛО ДОКАЗА, ЧЕ Е ВЕРЕН И ДОСТОЕН ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА КАУЗА

ГЕОРГИ ХРИСТОВ


НИЕ ОТ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” И В БЪДЕЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ СЪС СВОЯТА КОНЦЕПЦИЯ И ИДЕЯ, ЧЕ САМО ПРИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ВСЯКА СТРАНА В РЕГИОНА И РЕШАВАНЕ НА СПОРНИТЕ ВЪПРОСИ НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА МЕЖДУ СТРАНИТЕ Е ВЪЗМОЖНО ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И МИР НА БАЛКАНИТЕ.

Вестник „Народна воля” на първи октомври тази година навърши 39 години. Години, в които неговите творци на дело доказаха своята упоритост, безстрашие и вяра храбро да устояват и защищават изконните човешки права и свободи на македонците в България. Но свирепата битка настъпи с българските мегаломани, когато вестникът от април 1992 година започна да се издава в Благоевград. Тогава, горките, от злоба и гняв се браниха жалко – с клевети, закани и лъжи.

И тази озлобеност и омраза достигна дотам, че тайните служби и прокуратурата се решиха да конфискуват вестника, без да имат законно право на това. Българските медии и известните фантазьори за Велика България беснееха от безсилие да защитят глупавите си догми на българския шовинизъм. Заканите продължаваха, но всичко бе дотук. Заглъхнаха, жалките, защото разбраха, че каквото и да пишат за вестника, всъщност му правеха реклама. Безсилието им за конфронтация с вестника ги принуди да млъкнат. Но важното е другото, което трябва да знае българският народ и най-вече българската интелигенция, а това са: нашите идеи, които през всичките тези 39 години предлагаме на българските държавници и политици – за взаимно признаване и зачитане на националните белези на всяка една от страните на Балканите и света.
И тази концепция и позиция ще продължим и в бъдеще, защото това е единствената алтернатива за справедливото решаване на проблема, а не като тази на създадената настояща комисия, в която българските й представители налагат вълчите си апетити към Македония.
Ето защо българските държавници и политици трябва веднъж и завинаги да разберат, че истинско добросъседство може да се осъществи, но само и единствено при взаимно признание и зачитане на националния идентитет и на двете страни. А това е от витален интерес за нашите днешни и идни генерации, защото ще им гарантира приятелство и мир завинаги!
По случай 39-ата годишнина на в. „Народна воля” ние от редколегията изказваме нашата голяма и искрена благодарност към всички, които са помагали с материали или финансово вестника, и им пожелаваме дълъг живот, отлично здраве, щастие и много успехи. Специални поздравления на основните финансови спонсори, нека бъдат живи и здрави и продължат своята патриотична и благородна дейност.

Ние от редколегията на вестник “Народна воля” уверяваме нашите македонски братя и сестри по света, че и в бъдеще ще продължим да изобличаваме безсрамната антимакедонска пропаганда на някои от съседните страни, ще проповядваме с идеала за добросъседство, приятелство и мир, ще водим справедлива борба в интерес за доброто на всички страни на Балканите, борба в името на разума, правдата и свободата на народите.