Писмо до редакцията (публикува се със съкращения)

УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА В. „НАРОДНА ВОЛЯ“

Санде Горемски


Ние, македонците от с. Гореме, община Струмяни, поздрави пращаме на хората покрай Вардар (барем реката все още е там) и се „възхищаваме“ на действията на мъдрите им държавни мъже.
Мили вардарци, най-после се разтоварихте от тежкото историческо наследство и с леки чекори може да одите навсекъде!
Се отрекохте от Александър, се отрекохте от Солунските братя и за капак на всичко едно никому неизвестно момче Стево обаяви, че Гоце не е македонец!!!!
И веднага Гоце е прекръстен – сега е Че Гевара. Сепак ке ви остане Ордан Пиперката, ако веке не е аризан на некой?
Е, сега можете да почнете историята на съвсем нова основа, на чисто, например как едно селско момче от Струмица ве повело во темнината и така и не ве извело на светло. Во новата история гордост ке ви бидат Зоран и Стево…
Ако сега се найде тамо некой да каже, че саркофаго с костите на Гоце требва да се врати во София – кашата ке бъде пълна!
Ние Зоран и Стево ги разбираме – тие сакаа да се докараа пред новите началници како са сговорчиви и че пред нищо нема да се запрат. Затова ние ги слагаме в графата „Най-големи предатели в македонската история“.
Мили вардарци, тия горните ги разбираме, но по никакъв начин не можем вас да разберем – обикновените македонци. Премълчахте за Александър, за братята от Солун, ама да мълчите и за Гоце – това е нещо нечувано, като да не се отнася за вас (срам да ви е барабар с децата)!!!
Дали знаете, мили вардарци, че в 1905 год. гробот на Гоце во Баница е разкопан и костите му са сложени в едно дървено сандъче, специално направено за това? А дали знаете що е напишано на това сандъче през 1905 год. от соборците на Гоце от целото серско ръководство на ВМРО, от Яне, Михаил Чаков и др. Ке ви помогнам:
„Костите на великия Гоце требва да почиват само в столицата на свободна Македония“!!!
Е, ако вие не сте таа държава, това е друго нещо!
Нещастен Гоце, и во гробо нема мир за него.
Мили вардарци, ние никогаш не сме били свободни и не знаем как изглежда свободата, затова по никой начин не можем да разберем защо си намразихте толкова държавата?!
Дали да влезете в НАТО е смисълът на живота ви? Дали там ке бидете по-безбедни? Дали знаете, че там ке бидете в компания с всички ваши смъртни врагове, без нито един приятел? Дали може да познаете що ке ви се случи там?
Во световната история има само един познат случай кога една свободна държава е отишла под робство по свое желание. Това е малкото царство Пергам на територията на днешна Турция, което преди повеке от 2200 години се е подчинило на Рим. Повеке нищо не се е чуло за това царство. Дали вие искате да сте втората такава държава?
Мили вардарци, единствениот верен пат и за вас и за нас во иднина е патот, по който ве водеше Тито – „Невръзани“!!! Още не е късно, помислете и се върнете на здравио пат, инак бог да ви е на помощ.
От все сърце ви посакуваме всичко най-убаво, що дава Бог, да ви се случи!
От името на група непокорени македонци от село Гореме – поздрави за сите македонци широм светот и во редакцията.

Со уважение: САНДЕ ГОРЕМСКИ