АСПИРАЦИИТЕ НА НЯКОИ СЪСЕДИ КЪМ МАКЕДОНИЯ ВЕЩАЯТ ЗЛОВЕЩО БЪДЕЩЕ ЗА НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГАРАНТИРА СПОКОЙСТВИЕ И МИР ЗА НАРОДИТЕ В РЕГИОНА, АКО ТЕ ВЗАИМНО ПОМЕЖДУ СИ НЕ ПОСТИГНАТ СПОРАЗУМЕНИЕ ДА ПРИЗНАЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ЕДЕНТИЧНОСТИ И РЕШАВАТ СПОРНИТЕ СИ ВЪПРОСИ НА РАВНОПРАВНА И РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА. ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА!

ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Още преди разпокъсването и подялбата на Македония съседните й страни бяха забили остри нокти в живото й тяло. Като хищни зверове те ръфаха измъчената й снага. А чрез гръцката патриаршия, българската екзархия и сръбското духовенство те идиотски асимилираха и тровиха македонското население. Техните шовинистически комитети и чети убиваха хората на вътрешната македонска революционна организация, която се бореше за самостоятелна и независима македонска република.

На 18.09.1912 година балканските страни обявиха война на Турция. Македонският народ очакваше от братята християни, че след като ликвидират заедно вековния тиранин, в края на войната Македония ще получи своята независимост. Но това не стана. Защото нашите съседи започнаха война помежду си за завземане на Македония. Разпокъсаха я и съгласно Букурещкия договор те сe настаниха като господари на нашата македонска земя. А македонския народ го убиваха, измъчваха, тормозиха и прилагаха върху него нечуван по размерите си терор и геноцид.
Македонското население във Вардарския дял на Македония станаха сърби, в Егейския гърци, а в Пиринския дял на Македония – българи.
Колко кръв и сълзи проля македонският народ! Особено в Егейския дял на Македония! Колко страдания, колко опожарени села, колко отчаяни плачове на майки и сестри, колко пропъдени от родните си места, колко безчинства, колко братски могили се изкопаха – всичко това се правеше от поробителите, от нашите съседни братя християни! Срам и позор!…
Тези страдания, които изживя македонското население в Македония под господството на българи, сърби и гърци, не сломи техния национален дух и стремеж да се борят за свободна и независима македонска държава.
След това дойде времето, когато България се включи във Втората световна война на страната на Тристранния пакт. Германия позволи на България да окупира части от Егейска и Вардарска Македония и там да налага българщината върху населението. Българските окупатори чрез полицията и армията извършваха насилие и убийства на населението. Известно е избиването на 12 младежи и 3 девойки на Ваташа. И още много злосторства. Българските фашисти заграбват всичко от манастирите и черквите от Македония.
Но идва времето, когато хитлеристка Германия капитулира и с помощта на международната антифашистката съпротива и македонските партизани България бе прогонена от Македония.
След победата на фашизма се изгражда новата македонска държава в рамките на Федеративна Югославия.
Добрите отношения между България и Федеративна република Югославия допринесоха за осъществяването на автономия на Пиринска Македония, но когато Тито каза на Сталин „не”, автономията бе дотам. От това време, та до ден-днешен македонците в България продължиха със своите тревоги и страдания.
Болшевизмът в България рухна. Ние, македонците, очаквахме, че идването на така наречената демокрация ще даде и на нас своите права и свободи. Но напразно. Разбира се, сега регистрирахме партията, но за кратко, защото видяха, че тя бързо ще избуи и те решиха да я отнемат. Издаваме и македонския вестник „Народна воля” в Благоевград от 1992 година, вече повече от четвърт век, но и дочакахме конфискации на него и явни закани за осъждане на творците на вестника и явни закани към мене за атентат.
И така пропагандата против Македония не спира. И след болшевизма тази шовинистическа национална доктрина неспирно открито реве – македонци няма, населението в Македония е българско. Всичко това е отразено в българските медии и вестник „Народна вола” и „Македонски глас”. И що за чудо?!… Македония признава тези наши съседи, че ги има, а те ядно и просташки заявяват, че ни няма! Аферим! Ето това се казва демократични и прогресивни европейски държави, членки на Европейския съюз!
И днес, когато Македония и България подписаха договор за добросъседство и договориха специална комисия за решаване на спорните въпроси, българските представители заедно с премиера и други подобни на него нагло и безочливо искат да наложат аспирации, с които напълно да обезличат македонския народ и държава.

Но нека да се знае, господа, че днес навлязохме в един сериозен исторически момент, а той е: Ако не се признае националната идентичност на македонския народ и се продължи с аспирации към Македония от съседите, този проблем вещае зловещо бъдеще за народите на Балканите!