Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Крум Филатов


На 04.05.2019 година делегация на ОМО „Илинден”-ПИРИН от община Петрич посетихме паметника на вожда на македонската революция Гоце Делчев в град Струмица, Република Македония, по повод 116 години от убийството му. Бяхме придружени и от делегация на ОМО „Илинден” от град Сандански, водена от г-н Кирил Тилев. Тържеството бе открито от водещата в 11.00 часа.
Слово за живота и делото за Гоце Делчев произнесе градоначалникът на община Струмица Костадин Яневски. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героя. След това участници от училище „Гоце Делчев” – гр. Струмица изнесоха рецитал в памет на войводата.
Поднесени бяха венци и цветя от всички политически и общински формации от община Струмица. Заедно с тях венци поднесоха и двете политически формации от Пиринско.
С това официалната част приключи. След тържеството двете делегации бяха поканени от Сдружението на борците от града, като си направиха снимки за спомен пред мемориала на Гоце и паметника на Борис Трайковски в красивия градски парк. Направихме една обиколка в парка и бяхме поканени в прекрасно заведение в пределите на същия. Почерпиха ни с пица и безалкохолно, като през това време проведохме продължителен разговор на теми, касаещи и двете страни. Обещахме си взаимни посещения за отбелязване на бележити дати и годишнини. С това посещението ни в Струмица завърши. Разделихме се приятелски, след което отпътувахме за родния Пирин.

— — —

Ангел Радонов


На 4 май тази година членовете на ОМО „Илинден”-ПИРИН от Благоевград, Черниче и Полето поднесоха свежи цветя на паметника на Гоце Делчев в главния град на Пиринска Македония по случай 116-годишнината от убийството на революционера. Кратко слово за значението от борбата на Гоце Делчев за свободна Македония прочете Ангел Радонов. Той посочи някои мисли за Гоце от негови съвременници и последователи, които са поместени във вестник, подготвен за отпечатване през 1938 година в София, посветен на 35-ата годишнина от убийството на Гоце, но забранен от цензурата, че в него е написано „Македонците не са българи”, но е запазен единственият брой от Митко Зафиров. Във вестника са поместени статии от Ангел Динев, Божин Проданов, Стефан Аврамов, Тоше Делииванов, Герджиков, Иван Харизанов, Яворов и други.

— — —

Ангел Безев


По случай 116 г. от смъртта на македонския герой Гоце Делчев бе почетена неговата гибел. На 04.05. членове на ОМО „Илинден”-ПИРИН от околия Гоце Делчев положиха цветя пред паметника на героя. С едноминутно мълчание бе почетена неговата памет.