Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

ПРОВЕДЕНИ 27-МИ АРМАКЕДОНСКИ СЛАВИ

Димитър Иванов


На 01.03.2019 г. от 18.00 часа се проведоха „27-ми Армакедонски слави”, организирани от театър „Скрб и утеха” с директор проф. Тихомир Стояновски – университетски преподавател по драмско изкуство. Вечерта бе посветена на Стоян Георгиев и последната негова книга „Повест за една македонка”, и на Димитър Иванов за новоизлязлата му книга „Ехо от Пирина към Вардара и Егея”. Освен двамата автори представител от ОМО „Илинден”-ПИРИН бе и Боян Бибишков.
Тържеството, което бе проведено в залата на къщата-музей (истинска църква) на Майка Тереза, бе открито от актьора Страшко Милошевски, наречен от шуменци Белият ангел, и е част от сценария на театър „Скрб и утеха”, по-точно с покръстването на македонците лично от апостол Павел. Излезе тържествено на сцената с бяла премяна, с широка, блага усмивка и рече тихо и кратко: „Знаете ли… помълчи и добави – дека много ве сакам”. От публиката се чуха гласове: „Па и ние тебе многу те сакаме”, и продължи Белият ангел: „Нека да помолчим, има защо…”. След паузата на мълчание прозвуча великолепният му ангелски глас. „…Преку нокта Павле имаше видение: стоеше пред него един човек, македонец, коj го молеше и му велеше: „Примини во Македониjа и помогни!”. Актьорът говореше за делата на апостол Павел, за покръстването на богоизбрания македонски народ и за срещата му с македонката Лидия – първата жена, приела Христовата вяра.
На сцената се появи проф. Тихомир Стояновски, който с присъщата му магия на актьорско майсторство също така пресъздаде сценария „Бакни го сонцето”.
Игор Стояновски – актьор от театър „Скрб и утеха”, представи книгата на Стоян Георгиев „Повест за една македонка”, след което беше дадена думата на самия автор, прекарал на 2 пъти по 4 години затвор за македонската кауза. Прозвуча отново Страшко, който четеше откъси от книгата на Стоян Георгиев.
Дойде ред и на Димитър Иванов (след като проф. Тихомир Стояновски представи неговата книга „Ехо от Пирина към Вардара и Егея”) да излезе и предаде поздрави от Пирина и специално от главния редактор на македонския вестник в РБългария „Народна воля” – Георги Христов (Ян Пирински) и редактора на бюлетина “Македонски глас” доц. Стойко Стойков. Разказът му продължи с историята на в-к „Народна воля” от неговия първи брой в Австралия до днес, излизащ вече в Благоевград; за атаката на вестника от българските медии, за противозаконното, вандалско нахлуване от страна на полицията и за конфискуването на част от тиража на вестника. Благодарение на храбростта и патриотизма на Георги Христов вестникът продължава да излиза до днес и да разобличава лъжите спрямо нас, спрямо нашата история и спрямо нашата татковина.
Д. Иванов направи също така анализ на книгата на Ст. Георгиев и рецитира свои стихотворения, а публиката го прекъсва, адмирирайки го с бурни ръкопляскания и завърши:
„Без нашто име не ни требе
ни Европа, нито НАТО!
Македонската земjа и небе –
чисто сребро, чисто злато.
Коjто сака да кумува,
нека мени своjто име,
а за нас да умува:
МАКЕДОНЦИ КЕ НИ ИМА!”
Бяха раздадени двете презентиращи книги и последните броеве на в-к „Народна воля” и „Македонски глас”.
След заключителното слово на домакина-организатор на презентацията повечето си тръгнаха просълзени, а някои останаха за трогателна среща с нас, между които бяха: певецът Ванчо Тарабунов, Ангелина Маркос – писателка, Валентина Божинова – депутат от ВМРО-ДПД, синът на поета Гане Тодоровски, професори, актьори, писатели и поети. Присъстваха също така представители на новосформирания „Македонски национален фронт” с развети знамена и плакати.
Екип от TV „Сонце” засне тържеството, което ще бъде излъчвано периодично в ефир.
Вечерта продължихме в дома на Тихомир с богата вечеря, гарнирана с много песни и хора. Съпругата на домакина – чаровната Мария със своята китара даваше тон на всяка песен.
Разделихме се доволни, с пожелание за нови срещи.