Свидетелства за един достоен македонец – Атанас Радоев Мутлешов

“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”

Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)


СПОМЕНИ

Аз след разпита от ДС некакви последици немах, но ме предупредиха да не се занимавам с македонския въпрос. Непосредствено след разпита директорът на училището Чобанов ме привика и ми каза, че щом ДС се интересува от мене, то аз немам место в това училище. Това ми го каза веднага след разпита. А когато отидох есента на работа, беха назначили друг човек на мойто место, без да ме предупредат. Аз ходих до Благоевград, реагирах, имах срещи с Борис Аврамов от ОК на БКП, началника на Просветата и др. И накрая се постигна „компромисно“ решение – от техникум ме пратиха учител в основно училище. Тогава още немаше учители със завършено висше образование в основните училища, напротив, имаше много нередовни, със средно образование, но мене, с висше образование, ме пратиха там вместо в средно.
Още първата година в Мелник директорът на училището Васил Божиков ми сподели, че при него е идвала роднина на офицер от ДС в Сандански, която му е заявила, че е изпратена от него, за да я назначи на моето място, защото аз съм бил неблагонадежден. Почти по същото време колежката Манолева ми каза, че при тях, в Общинския комитет на БКП, е идвал служител на ДС, който се интересувал за мене. Тя ми каза да внимавам, защото около мене има хора, които ме следят и донасят на службите. Но, както казват, „шило в торба не стои“ – и скоро започнаха неприятности.
Първо ме обвиниха, че съм бойкотирал празника 3 март заради това, че отсъствах по лични причини от тържеството, което аз бях подготвил. Партийният групов отговорник и профпредседателят ме заплашиха с наказания. Но както от един колега (който ми се пишеше приятел) разбрах, в партийната група често са ме предлагали за наказания, от които той ме е спасявал. На мене ми беше чудно как така, без да съм член на БКП, партийната група е разглеждала моето поведение и е решавала съдбата ми.

(Продължава в следващия брой)