СКРЪБНА ВЕСТ

ПОЧИНА Д-Р БЛАГОЙ ГУЩЕРОВ – ЖИТЕЙСКИЯТ КРАЙ НА ЕДИН СВЕТЪЛ И ВЪЗВИШЕН ПЪТ


На 8 ноември 2018 година на 76-годишна възраст си замина от нашия свят един изключителен лекар, голям професионалист, прекрасен и знаещ човек. Родното му село Яново и целият околен район потънаха в скръб от тежката загуба. В неговия дом, за да почетат паметта му, дойдоха стотици хора.
Д-р Благой Гущеров е роден на 9 февруари 1942 година. Неутолимата му жажда за знания се забелязва още в началното училище в с. Яново. Завършва гимназията в с. Катунци с отличие. Медицинската си диплома получава в гр. София. В студентските си години той се проявява като честен човек с голямо сърце. Поради това има добро име сред колегите си. Случай, който самият той бързо е забравил, често му е припомнян по-късно с благодарност. Пред заплахата негов състудент да бъде изключен от университета, Благой се застъпва за него. Двамата остават приятели за цял живот. Спасената лекарска практика се развива изключително успешно и колегата му става уважаван и утвърден лекар, работил в две от най-добрите болници в страната.
Д-р Гущеров посвети живота си на медицината и в помощ на пациентите, които му повериха здравето си. След завършването си е разпределен на работа в село Марикостиново, което продължава три месеца. Преместен е на освободена длъжност в село Петрово. Дълги години се грижи за пациенти от няколко села, учениците в действащото тогава училище „Братя Миладинови“, децата от две детски градини и Дома за деца и младежи с умствена изостаналост. В началните години голяма част от ражданията в района са извършвани под негово наблюдение и помощ, а най-често и от самия него.
Израстването на такъв лекар в малкото селце Яново от община Сандански съвсем не е случайно. По статистика за всички родени тук селото е на едно от първите места (а може би и на първо) в страната по отношение на брой дипломирани лекари на човек – 17 на брой. Много от тях са успели в своята професия специалисти.
След здравната реформа в страната от 1999 година при д-р Гущеров се записват пациенти от над 10 села. Стриктно спазвайки лекарската си клетва, без изключение приема и други болни, често отказващ да му бъде заплатено за прегледите. Нашироко прочут като изключителен диагностик, го посещават за консултация хора от всички краища, включително и от съседни страни, които месеци или години не са намерили решение за облекчаване на своите заболявания.
Над 4 десетилетия по време на цялата си практика всеотдайният лекар не разчита на дежурни медицински центрове и е на разположение 24 часа в денонощието. Твърди се, че в последните години пациентите му биват приемани при специалистите в Сандански без каквито и да било съмнения относно поставените от него диагнози.
Неизменно една лекарска практика и въобще човешкият живот са съпътствани и от грешки. Такъв е и неговият случай и би било нереално, ако тук не се спомене и това. С дълбока мъдрост, без да влага каквото и да е оправдание, докторът скромно споделя в последните си години, че и най-добрият лекар е безсилен пред настъпващата смърт. Призванието в рамките на човешките възможности е да бъдат намалявани страданията на хората.
Фаталното заболяване за д-р Гущеров започва на Петковден – на празника на Света Петка, закрилница на дома и семейството, покровител на раждането. Сбогува се със земния си живот в деня на Свети Архангел Михаил, възприеман за ангел на смъртта. Погребението е насрочено за празника на Свети Мина – покровител на народните лечители и на хората, поели на дълъг път. Поверието, че починалите на празник хора са с чист земен път, изцяло се потвърждава за него.
Д-р Благой Гущеров ще живее още дълго време чрез добрите спомени на живите за неговата всеотдайност и човещина. Мир на душата му и светла му памет!