Организатор на протестот е Тодор Петров од Светскиот Македонски Конгрес, а меѓу говорниците е и отец Ивица

ПРОТЕСТОТ ПРЕД СОБРАНИЕТО ПОЧНА СО МАКЕДОНСКАТА ХИМНА ВО ИЗВЕДБА НА ИГОР ДУРЛОВСКИ

(Преземено од Република)


Протестот пред Собранието против уставните измени и промена на името почна со македонската химна пуштена на звучници, а во изведба на Игор Дурловски, кој е обвинет за упадот во Собранието на 27 аорил. По химната, присутните дадоа аплауз за организаторите на протестите „За заедничка Македонија“.
„Нема да го повториме 27 април, нема да бидеме жртви на предавството и невини жртви со политички монтирани случаи лежат во затвори. Пратениците да ги прифатат нашите барања против уставни измени“, порачаа присутните на почетокот на протестот.
На протестот присутни се членови на повеќе здруженија меѓу кои „Христијанско братство“, како и на партијата „Единствена Македонија“. Организатор на протестот е Тодор Петров од Светскиот Македонски Конгрес, а меѓу говорниците е и отец Ивица.
Присутните пред Собранието извикувааат: „Оставка“ и со ласер на зградата на Собранието испишуваа: „ Оставка“ и „Предавство“.
Тие бараат „итно и безусловно запирање на процесот на уставни промени, еднострано правно поништување на октроираниот преспански договор кој беше јасно отфрлен од народот на референдум, стриктно почитување на домашното и меѓународното јавно право, трајна заштита на името на државата и распуштање на делегитимизираното собрание и распишување вонредни парламентарни избори“.