СКРЪБНА ВЕСТ

КАТЕРИНА ТРАЙКОВА НУРЖЕВА


На 12.10.2018 година след продължително боледуване почина Катерина Трайкова Нуржева в гр. Благоевград. Родена е на 18.10.1922 година в гр. Горна Джумая (днес Благоевград). Родителите и били принудени да се преселят от Кукуш, Егейска Македония в Пиринска Македония през 1915 година. Дядото на Катерина е брат на Султана, майката на Гоце Делчев. Бащата на Катерина и Гоце Делчев са първи братовчеди и съратници в македонското революционно движение.
През 1943 година заминава за анексираната от България Вардарска Македония, където работи като учителка. После се присъединява като доброволка към 12-та македонска народоосвободителна бригада „Гоце Делчев. Към края на 1944 година започва да се занимава с просветна дейност в Щип. От януари 1945 година е секретарка на Методи Андонов-Ченто, пост на който работи до отстраняването му. След това остава три години в Скопие, където работи като детска учителка. След това се връща в България и оттогава живее в Благоевград.
Председателството на ОМО „Илинден“ – ПИРИН и редколегията на вестник “Народна воля” и „Македонски глас“ изразяват своите съболезнования към нейните роднини, приятели и съидейници..
Сбогом, Катерина! Ще те помним! Бог да я прости!