ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ВЪОБЩЕ ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИТЕ ИЛЮЗИИ И МИРАЖИ ЗА ВЕЛИКА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ, КОИТО ДЪРЖАВНИЦИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ В СТРАНАТА С ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД ВНУШАВАТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ДА СЕ СБЪДНАТ?!

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕЧТАТЕЛИ СЕГА ВЕЧЕ РАЗМИСЛЯТ КАК НАЙ-ЛЕСНО И БЪРЗО ДА СЕ ПОЕМЕ И ВКЛЮЧИ МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ

ЯН ПИРИНСКИ


След подписания договор за добросъседство между Република Македония и Република България по медиите в страната се появиха удовлетворителни изявления. Понякога дори необуздани бяха възбудата и възторгът от подписания договор между двете страни. Тази възбуда продължава, но вече се иска всичко, споменато в договора, да се осъществи на дело.

Гледах и слушах по българските телевизии подбрани лица, опиянени от българския националшовинистически ентусиазъм, да разговарят, коментират и размислят, аджеба, как може Македония най-лесно и бързо да се присъедини към своята майка България. Имаше различни становища и позиции. Някои посочиха, че трябвало в този момент да се помогне на Македония да стане членка на НАТО и Европейския съюз. Но да се използва договорът със становището за честване на общата ни история. Нещо, което ще даде възможност хората там да разберат, че сме един народ. А за да може ефикасно и сигурно населението, което живее сега в Република Македония, да се прикрепи към България, някои споделиха, че държавата ще трябва да обезпечи много пари на българите, живеещи в Македония, за да може те отвътре да подготвят населението да се прикрепи към България.
Разбира се, че като цяло честването на общата история между двете страни в България се прие с възторг и радост, но не и от всички. Защото има и много конкретни изявления на хора, които казват, че това е капан за България. Но аз ще се спра само на два случая. На трети октомври т.г. във вестник „Струма” бе публикувана статията на Никола Стоянов „Защо референдумът на уж скопения от Заев македонизъм „вдигна жълт картон” на Атина и София?”. Тези, които редовно четат в. „Народна воля”, може да си спомнят за Никола Стоянов, който беше бивш журналист, работещ във вестник „Пиринско дело”, който написа статия тогава против „Народна воля” и лично против мен, защищаващ българската национална доктрина за Велика България и защищаващ гръцките митове, че македонците са гърци. Ето част от неговите съждения:
„Десетилетия македонците бяха възпитавани в шовинизъм, в претенции – исторически, териториални – към другите два дяла на Македония – Егейска и Пиринска”. В статията си Стоянов споменава становището и на Велизар Енчев, заявявайки, че е напълно съгласен с него. Ето становището на В. Енчев: „С пълно основание бившият посланик в Хърватска Велизар Енчев сочи: „Договорът между Гърция и Република Македония е историческо поражение за България. Сега цялата пропаганда на македонизма ще се обърне срещу нашата страна. Името Северна Македония е в наша вреда, защото обхваща и Пиринския край. Българското правителство е подписало договора, изпълнявайки заръките на западни политици с една-единствена цел – Република Македония да влезе в НАТО и ЕС”.
Цитирайки пет ултиматума, поставени от Гърция за подписването на договора между Македония и Гърция, Никола Стоянов дава следното си заключение: „С гръцко-македонския договор Атина категорично и недвусмислено „анулира” кражбата на историко-културно наследство. За сметка на това обсебването от Скопие на цели исторически периоди от България е непокътнато. Белята е в престъпната безотговорна дейност на т.нар. „експерти” на договора във Външно министерство и невежите политици. Подписан с фалшива помпозност на 1 август 2017 г. в Скопие”.
И още: „СОФИЯ САМА ВЛЕЗЕ В КАПАНА „ОБЩА ИСТОРИЯ”. Това до ден-днешен не могат да го разберат управляващите. По-лошо. Не само те, а и шефът на българската страна на комисията, която ще нищи проблема за историко-културното наследство, проф. Ангел Димитров и експосланик в РМакедония са на тъмно”.
Накрая Никола Стоянов споменава българския психиатър д-р Кръстников, който характеризира българските държавници като недоразвити, за който психиатър аз писах в „Народна воля”, а е добре тази статия да я публикуваме отново, за да разберат българските граждани как българският психиатър охарактеризира българските държавници.
А във вестник „Труд” от 06.09. т.г. е публикувана следната статия: „Унизена България! Докога? Какво се случва една година след подписването на договора с Македония” от Светлана Тилкова-Алена. Авторката на статията заявява, че тя не е славянка, а е българка с арийски корени. Ето какво пише тя:
„Геноцидът над българите не е намерил място в паметта на нашата външна министърка. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Бившата югославска република Македония беше подписан на 1 август 2017 година в Скопие от министър-председателите на двете държави – Бойко Борисов и Зоран Заев. Настъпи началото на края на македонизма – садистичната утопия, отнела живота на десетки хиляди българи оттатък границата и променила съдбите на стотици хиляди българи от Пиринска Македония.”
И още: „Отмина една година от подписването на договора. Време е за отчет. За мое съжаление резултатите сякаш не са в полза на България. Дали защото външната ни министърка е дръзновено борбена да вкара Бившата югославска република в НАТО и после в Европейския съюз, и толкова се е омаяла от целеустремеността си, че е забравила българското си потекло и само македонските интереси и бъдеще са й в устата, а българските – кучета ги яли. Ако България имаше разписана национална доктрина, вероятно нещата щяха да стоят по друг начин и да гледаме на територията на запад от Огражден като насилствено откъснато парче земя от България с българско население и самосъзнание, обитаващо я повече от 1300 години. Милионно население, насилено да се откаже от българския си корен и да се припознае като македонско”.
Какво може да се каже за всичко, което съм посочил дотук в статията? Още повече че това са почти всекидневни коментари, становища, позиции и планове, предоставени чрез българските медии на българските граждани. Открито, брутално да демонстрираш желанието на страната си как и по какъв най-сполучлив начин населението в Република Македония да се прикрепи към България.
По отношение статията на Никола Стоянов мога да посоча, че той остава верен враг на македонския народ и заблуден защитник на гръцките митове, че македонците са гърци. Невярно и глупаво е тезата му, че десетилетия македонците са възпитавани в шовинизъм и претенции към другите два дяла на Македония – Егейска и Пиринска. Защо? Защото още от основаването си Република Македония е заявила, че тя няма никакви териториални претенции към нито една страна на своите съседите. Той хока и вини българските власти, наричайки ги предатели, защото не са постъпили и те като Гърция в подписването на договора с Македония. Сравнява ги с констатациите на българския психиатър, че са недоразвити.
А какво може да се каже за авторката на статията, публикувана във в. „Труд”, Светлана Тилкова-Алена, която казва, че е българка с арийски корени, а не със славянски? Пише за македонизма, сравнявайки го като садистичната утопия, който отнел живота на десетки хиляди българи оттатък границата и променил съдбите на стотици хиляди българи от Пиринска Македония. Всъщност Тилкова-Алена с това си тълкуване определя своята жалка националшовинистическа жизофрения, от която спасение няма. Тя кори министър Захариева, че е забравила българското си потекло и е гледала да защити македонските интереси, а българите – кучета ги яли. Ето какво казва тя: „Ако България имаше разписана национална доктрина, вероятно нещата щяха да стоят по друг начин и да гледаме на територията на запад от Огражден като насилствено откъснато парче земя от България с българско население и самосъзнание, обитаващо я повече от 1300 години. Милионно население, насилено да се откаже от българския си корен и да се припознае като македонско”. Какво значи това

Докога с тази явна и брутална шовинистическа пропаганда за обсебване на Република Македония?! Не е въпрос само за арийската българка, а че това е официална българска пропаганда, която е опасна за всички народи на Балканите. Освестете се, господа, спрете! Защото абсурдни са миражите ви за Велика санстефанска България!