ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ ДВЕ ДЪРЖАВИ МОЖЕ ДА ИМА ЕДИНСТВЕНО И САМО ТОГАВА, КОГАТО ТЕ ВЗАИМНО ЗАЧИТАТ И ПРИЗНАВАТ РАЗЛИЧНАТА ПОМЕЖДУ ИМ НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ. ЗАКАНИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ КЪМ ЗОРАН ЗАЕВ СА ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ Е БЪЛГАРСКО, А АКО НЕ ГО ПРИЗНАЕ – НЯМА НАТО И ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ.

ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО ЛИ?! СКЪРЦАНЕ НА ЗЪБИ И ЯВНИ ЗАКАНИ ЗА ОБСЕБВАНЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА И НАРОД

ЯН ПИРИНСКИ


Великобългарските стремежи на българските държавници и политици за Велика санстефанска България, България на три морета, никога не е спирала. Те продължават. Но фрапантното днес е, че след като България стана членка на НАТО и Европейския съюз, тя сякаш намери боншанса как да осъществи вековните си миражи.

Но за да стане велика, на тази България й трябва цяла Македония. Освен Пиринския дял й остават и Вардарският, и Егейският дял на Македония. Как ще осъществят тези си ретроградни и най-вече достатъчно абсурдни и дивашки изблици? Как?! Но те, горките, са навикнали на халюцинации. Блазе им! Но дотук, господа български националшовинисти. Люлейте се на великобългарската люлка на илюзиите си. Люлейте се и се гордейте като славни и велики чеда на България. Но дотук само с това, само с халюцинации, илюзии и миражи! Защото другото е чудновата, смъртоносна буря на Балканите!
Република България има честта да бъде шест месеца председателка на Съвета на Европа. Бойко Борисов говореше гордо, че ще направи необходимото държавите на Западните Балкани да станат членки на НАТО и Европейския съюз. Говореше за разбирателство, казвайки – стига с тези мисли за велики страни. Но когато бе в Турция на черковна церемония, каза си истината какво всъщност мисли, посочвайки, че българският народ е велик. Жалко, но не може да избяга от това, което винаги мисли. И това го доказа и сега, в този момент, когато Зоран Заев казал, че Илинденското въстание е македонско.
Българската и световната общественост е запозната за голямата еуфория, която обхвана българските националшовинисти с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България. Този изблик на изключителна радост явно не е била случайна и това се вижда именно сега, когато Зоран Заев чрез своя Фейсбук в интервю на 1ТВ на 4 август е казал, че Илинденското въстане е македонско,
Бойко Борисов разгневен отговаря: „Ще си спомня думите на Заев за Илинденското въстание, когато дойде време да изкажем становището си за присъединяването на Македония към ЕС”. И още според https://www.dnes.bg/balkani/2018/08/10/zashto-zoran-zaev-pak-si-igrae-s-istoriiata-ni-da-reagirame-li.384640 Борисов с тежки думи срещу Заев и Македония: „Комшиите може да видят ЕС през крив макарон. Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение”.
А ето какво е изявил българският президент Румен Радев: „Илинденско-Преображенското въстание е героичен и трагичен венец на българското революционно движение за свобода и национално обединение”. Това написа президентът на Република България Румен Радев в социалната мрежа Фейсбук по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. И продължава: “С решителност и жертвоготовност, без надежда за помощ отвън, българите от Македония и Тракия се вдигнаха в отчаяна, но достойна битка за справедливост. Въстаниците издигнаха великото кредо на нашата национална революция – „Свобода или смърт“. В борбата паднаха мнозина, защото съзнаваха и приемаха, че собственият им живот е историческата цена на свободата. Тяхната саможертва почитаме и не забравяме. Илинден ни напомня, че свободата и историческата истина трябва да се ценят и ревностно да се отстояват”, пише държавният глава.
Драги читатели, от казаното от българския премиер Бойко Борисов и президента на Република България за Илинденското въстание се вижда категоричното им становище, че Илинденското въстание смятат за българско. Без съмнение е, че еуфорията в България по случай подписването на договора за приятелство и добросъседство с Република Македония е замислен и определен – да се обсеби това население в Република Македония постепенно, но сигурно, чрез така наречената обща история на Македония и България.
А ето какво отговаря Зоран Заев на заканите на българския премиер на България Бойко Борисов: „Не се съмнявайте, че приятелството ни е искрено!”. Македонският премиер отговори със статус във Фейсбук на Борисов и всички критици: МС/Архив
10.08.2018 • „Виждам, че в приятелска България е открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали двете нации изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, критици в Македония и България, да не се съмняват, че приятелството и сътрудничеството са искрени“.
И още: „Повече от една година честваме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Моят приятел господин Борисов е първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата президенти на правителството се поклониха пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклони на паметника на еврейския холокост“, пише той.
И още: „Скъпи приятели и братя от България, вярваме, че искрено изграждаме приятелство, загубено от десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не се връщаме назад. Някога може би не сме достатъчно внимателни ние, политиците, някога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само небрежност, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и затова подписахме договор за добросъседство и приятелство. Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС?”.
Ето така македонският премиер Зоран Заев се извини на премиера на България Бойко Борисов, както и на „приятелите и братята българи“, чрез своя Фейсбук за думите, изречени в интервю на 1TВ на 4 август, че Илинденското въстание е македонско.
Но с това си извинение пред Борисов Зоран Заев фактически явно и открито се покайва, че е казал, че Илинденското въстание е македонско. А това означава, че той лично като Борисов признава, че Илинденското въстание е българско. В този случай нещата блясват така ослепително, че само безумци може да помислят обратното.
Това разкаяние на македонския премиер Зоран Заев като извинение пред Бойко Борисов, че неволно е назовал Илинденското въстание като македонско, определено предоставя много въпроси, на които Заев ще трябва да отговаря пред македонския народ. А до провеждането на референдум, който е определен за 30 септември, има още много време, а дотогава възможно е да възникнат още много въпроси, на който Зоран Заев ще трябва да даде отговор.

След изказването на Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско, следват заканите на Борисов, че това изказване ще го има предвид за членство на Македония в НАТО и Европейския съюз. Борисов и Радев заявяват, че Илинденското въстание е българско. Заев разкаян потвърждава, че е българско. Тогава възниква въпросът кого обслужва подписаният договор между двете страни?! Въпроси, вещаещи само злини. И докога?!