ДОГОВОРИ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ ДВЕ СЪСЕДНИ СТРАНИ СА ИСТИНСКИ И ГАРАНТИРАЩИ ПРИЯТЕЛСТВО И СЪЖИТЕЛСТВО САМО ТОГАВА, КОГАТО СА ОСНОВАНИ НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ

ПОДПИСАНИТЕ ДОГОВОРИ МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ, БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ – АТАКА ПРОТИВ МАКЕДОНСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ

ЯН ПИРИНСКИ


Настояването за подписване на договор за добросъседство между Македония и България, а така също и между Македония и Гърция, създаде възможност на българските и на гръцките мегаломани да заявят и настояват за осъществяване на своите мераци и аспирации към Република Македония. За Гърция – Македония е гръцка, а за България – населението в Македония е българско.

И след подписването на договора за добросъседство между Република България и Република Македония, в който договор няма равноправна, реципрочна основа между двете страни, въпреки тази явна несправедливост българските шовинисти вместо да мирясат с аспирациите си към Македония, те продължиха своята антимакедонска пропаганда.
Всекидневно се появяват във вестници, списания, по радио и телевизии, включително и по Българската национална телевизия, коментари относно подписания договор межди двете страни и файдата от него за българската национална кауза. Силно впечатление правят и коментарите на някои български „историци” по въпроса, когато се появи името на Македония да бъде Република Илинденска Македония. Веднага те пощуряха от радост, казвайки, че Илинденското въстание е българско, а това значи, че чрез това ново име на Македония, тя – Македония, остава завинаги българска.
Целта на цялата тази пропаганда се води, за да се внуши на българския народ, че времето Македония да се присъедини към своята майка България идва.
Позицията на Гърция към Република Македония е също известна. Знае се, че при изграждането на новата македонска държава Народна република Македония, включена в рамките на Социалистическа федеративна република Югославия, Гърция не реагира за името Македония, приемайки историческата реалност. Но след разпадането на федерацията Гърция реши, считайки създалата се политическа ситуация за подходяща, да приложи своята известна шовинистическа доктрина. Веднага тя обяви област Македония в Егейския дял на Македония и назначи управител. След това блокира нейната граница за достъп на Република Македония до Солунското пристанище. Наложи се да се подпише временна спогодба под покровителството на Обединените нации през 1995 година, с която Гърция бе заангажирана да не пречи на Република Македония да се включва в международни организации и асоциации. Но Гърция не спази договора и брутално го наруши в Букурещ, като наложи вето на Република Македония да не стане членка на НАТО. Тогава Република Македония изпрати протестна молба до Международния съд в Хага и Гърция бе осъдена заради нарушаване на временната спогодба, подписана с Република Македония.
Цялата тази грозна и недостойна политика на Гърция е очевидна, явна и набиваща се в очите на целия свят. Но какво направи Европейският съюз, който трябваше да защитава своите идеи и принципи, върху който е изграден, а така също и за справедливото решение на Международния съд в защита на Република Македония? И вместо да защити Македония, Европейският съюз защити Гърция и фактически стана основен и директен виновник за жестоката политическа криза в Република Македония и за това Македония досега да не бъде членка на Евросъюза и НАТО.
След това последва промяна на правителството. Новото правителство започна интензивни преговори, които се водиха за промяна на конституционното име на Македония. Започналите чести срещи и разговори на външните министри и премиери на двете страни и взаимното им решение за новото име на Македония да бъде Република Северна Македония, а и подписването на договор между Македония и Гърция за новото име засилиха политическото напрежение в страната. Опозициите и в двете страни не приемат новото име на Македония и протестират. Протестите няма да спрат и в двете страни. Но въпросът е?!…

Всъщност кой пречи на Република Македония да стане членка на Европейския съюз и НАТО? Кой? Това са Гърция и България. За Гърция – Македония е гръцка, а за България – населението в Македония е българско. Две съседни страни, членки на НАТО и Европейския съюз. Съседи, които явно настояват чрез ЕС да ни ликвидират. Срам и позор! И докога?!…