115 години от убийството на легендарния македонски революционер

С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Димитър Иванов


На 29.04.2018 г. по покана на ОМО „Илинден”-ПИРИН се проведе поклон на Шуменското плато, до туристическите фургони, по случай 103 години от подлото убийство на Царот на Пирин – Яне Сандански, и 115 години от гибелта на любимеца на всички македонци – Гоце Делчев. И двамата титани на многострадалната, но винаги борческа Македония народните певци ги възнаградиха с по над сто мелодични песни, с които ги обезсмъртиха.
Хубавата природа, съчетана с прекрасното слънчево време, предразположи присъствието не само на нашите сънародници от Вардар, Пирин и Егея (емигранти и изселници), но и на много други граждани от Шумен и околността. Под сенките на вековните буки, където бяха окачени портретите на двамата великани Гоце и Яне, почти непрекъснато се вееше шестнадесетлъчевото знаме в ръцете на темпераментните, водещи хорото.
След словото за Гоце Делчев от певицата Кирка Спасевска и след това от Димитър Иванов за Яне Сандански микрофонът бе предоставен на всички желаещи за изява – Кирка Спасевска, Анна Димитрова, Арангел и Стоян Аргирови, та дори и на току-що сформирана детска певческа група. На йониката бе виртуозът Иван Ганчев, а на хорото ще бъде трудно да се изброят всички имена, но отново овации събраха най-малките Йоли и Александър.
Бяха раздадени свитъци с изнесени слова за Гоце и Яне, а също така и подготвената за печат статия – „Библията за Македония”.
Освен традиционните туристи взеха участие и група студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.
Веселието продължи до 20.30 часа. Разделихме се с пожелание до нови срещи на Илинден.