АБСУРДНО Е ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ДОБРОСЪСЕДСТВО И ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ, СЛЕД КАТО СЕ ОТРИЧА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ, МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД И МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ

ДОКОГА С АНТИМАКЕДОНСКА ПРОПАГАНДА ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ?!

ЯН ПИРИНСКИ


Как да ви поздравим, как да ви похвалим, господа български държавници и политици, като истински европейци, с европейски манталитет, принципи и идеи? Как да ви изкажем благодарност за необузданата ви злъчна антимакедонска пропаганда отново и сега, когато България пое председателството на ЕС и бе подписан договор за добросъседство с Република Македония? Как?!

Както е известно, на 2 април тази година от 21 часа по Българската национална телевизия бе излъчена дискусия-разговор на тема: „55 години от пленума на БКП по македонския въпрос”. Гости по темата бяха: проф. Евгения Калинова – преподавател по нова и съвременна история в Софийския университет, проф. Трендафил Митев – преподавател по политология в УНСС и член на Македонския научен институт, доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания при БАН, и доц. Александър Гребенаров – историкът от БАН, председател на Македонския научен институт.
Още със започването на предаването бяха вмъкнати изказвания по този въпрос на Тодор Живков и Георги Димитров, които посочвам.
„На пленума на БКП през 1946 г. българските комунисти предават окончателно интересите ни в Македония и само разривът между Сталин и Тито запазва териториалната цялост на България. 17 години по-късно, през 1963 г., друг пленум на БКП сменя рязко позицията на България по македонския въпрос, а Тодор Живков обявява, че населението в Пиринска Македония е част от българската нация и е било политически принудено от БКП да се обяви за македонско между 1944-1948 г.”
Изказване на Георги Димитров:
„Има в нашите редове другари, които несъвсем ясно си дават сметка каква трябва да бъде сега нашата политика по отношение на Македония. Изпуска се често из предвид, че основната част на македонския народ е вече организирана държавно и национално в рамките на Федеративна народна република Югославия като Македонска народна република. На базата на тая република предстои да се обединят и другите части на македонския народ, специално македонците от сегашния Пирински край, при съответен за тая цел съюзен договор между България и Югославия, който ще определи и възвръщането на Западните български покрайнини към България…“ – август 1946 г. Изказване на Георги Димитров на пленум на БКП.
Изказване на Тодор Живков:
„Нашата партия признава създадената обективно след Втората световна война във Вардарска Македония НР Македония в рамките на Югославия. Също така признаваме, че в НР Македония се формира македонско национално съзнание… то се формира на противобългарска основа. А ние сме решително против това и смятаме, че ако този въпрос не се урегулира… ще бъде един постоянен източник за дрязги, за смущения и пречки в нашето развитие… И през средните векове, и в новата история, и в най-новата история Македония е съществувала само като териториално и политическо понятие, а не като етническо понятие, не като обособена народност… Населението от Пиринския край е част от българската нация. Никаква македонска националност там няма и не може да има… (…) всичко, което ние вършихме досега – налагане на език, налагане на друга националност, налагане да се пишат македонци и т.н. – това беше насилие върху волята на това население…” – изказване на Т. Живков пред пленум на БКП, март 1963 г.
Гореспоменатите гости и водещият предаването д-р Горан Богоев заедно, както каза водещият – с активната публика, която бе показана на екрана, започна разговор-дискусията по темата. Гледах предаването от началото до края. Не бях изненадан от общата позиция по македонския въпрос на гостите и Богоев. Един от гостите спомена, че се издавало и сега вестник (става въпрос за „Народна воля”), но каза „нещо смешен”, но с какво… вероятно защото не е български. Предаването и сега демонстрира пак българската националшовинистическа доктрина. Възхитени от Тодор Живков и хули по Георги Димитров и неговата предателска политика. Против Коминтерна и насилие върху волята на населението в Пиринския дял на Македония да се пишат македонци. Няма македонска нация, народ, език. И пак, че населението в Република Македония е българско.
Какво може да се каже на това специално предаване, и то по Българската национална телевизия? Особено сега, когато България пое председателството на ЕС и подписа договор с Република Македония за добросъседство? Какво?
Нищо друго, освен че и до ден-днешен българските държавници и политиците в страната остават жестоко подвластни на миражи и илюзии за Велика България. А Българската национална телевизия, доколкото тя желае да запознае българската общественост и българския народ с истината за македонската нация и македонското национално чувство на населението в Македония, то нека да поканят и македонските историци на дискусия по този въпрос, та българската общественост и българския народ да чуят и разберат и техните аргументи и факти, и сами да видят кой лъже и кой говори истината. Нали така трябва да стане, след като вече има подписан договор за добросъседство между двете страни?!
Във връзка с моя отговор по темата, дискутирана по Българската национална телевизия, в този аспект отпечатваме в „Народна воля” и статията на Петко Славейков „Македонският въпрос”, публикувана във вестник „Македония”, издаден в Цариград, година V, бр. 3 от 18.01.1871 г., за да видят читателите на вестника какво е писал тогава Славейков за македонците преди 63 години от появата на Коминтерна, т.е. преди 147 години. В следващия брой на „Народна воля” ще публикуваме и протоколното решение на Временното правителство на Македония (1880-1881 година).
Изобилни са доказващите факти и аргументи, които категорично удостоверяват не само наличието на македонското национално чувство на населението на Македония преди Коминтерна, но и примери на самоотвержена борба за изграждане на независима и самостоятелна македонска държава. Това е Илинденското въстание на македонския народ. Обяви се Крушевската република, първа на Балканите. А македонските народни песни са ярък аргумент за какво се борят и умират македонските борци. Например: „Бог да го прости /Миле Попјорданов, Миле Попјорданов за народ загина, за народ загина, за Македонија”. Умират за Македония, а не за България. Но както споменах и по-горе примерите са много и те се знаят и от тези, които, дори и днес ни отричат, които дискутираха по Българската национална телевизия. Но ние сме тука. Имаме вестник „Народна воля”, който излиза 38 години, от които 26 в гр. Благоевград, който винаги призовава за добросъседство с България и другите съседни страни, но няма кой да ни чуе, защото ни отричате, защото казвате, че ни няма, а ние, както знаете, сме тука. Имаме организации, сдружения и партия ОМО „Илинден”-ПИРИН, която преди години на изборите спечели и кметски места и съветници в няколко общини. Бяхме регистрирани, за да може България да бъде приета в ЕС, но след като стана членка на ЕС, регистрацията ни бе отнета, Няколко пъти България бе осъдена от Международния съд за това, че отнема нашите права и свободи, но въпреки това български държавниците, политиците, и историци казват, че ни няма. И не само ние тук, в страната, но и македонския народ, който повече от 73 години съществува като свободна и независима държава Република Македония. Срам и позор! Но…!

Ние, македонците, вярваме, че България ще се откаже от аспирациите си към Република Македония. Ще признае македонската нация, народ, език и култура, и македонското малцинство в своята страната. Защото това е истината. Има българи и държава, има македонци и държава. Признае ли България този факт и истина, доброто бъдеще и за двата народа, и за Балканите ще бъде гарантирано.