ВСЕКИ НАРОД ИМА СВОЕТО ИЗКОННО И ЕСТЕСТВЕНО ПРАВО САМ ДА ОПРЕДЕЛЯ НАЦИОНАЛНАТА СИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ, ОСОБЕНО ТОГАВА, КОГАТО ТО Е ОБОСНОВАНО С ДОСТАТЪЧНО ИЗОБИЛНИ ИСТОРИЧЕСКИ АРГУМЕНТИ И ФАКТИ

ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД Е ИЗВЕСТНО И ТО ЩЕ БЪДЕ ВЕЧНО – МАКЕДОНИЯ!

ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, след обновяването на македонската държавност в рамките на Федеративна република Югославия, до нейното разпадане Гърция не претендираше, че има аспирации за името на Република Македония. Защо? Знае се защо! След разпадането на Югославия както Гърция, така и България открито, с необуздана злостна пропаганда заблуждаваха своите народи, че няма македонски народ и нация.

Разбира се, че през този период до ден-днешен в тази кампания най-яростно се прояви българската антимакедонска пропаганда, която обхващаше като се почне от президента и премиера на страната до най-необузданите шовинисти, в това число и пишман български историци. Това България не може да го отрече, колкото и дори да иска, защото всичко е отразено в българските медии, в българските вестници и списания.
Гърция със своите действия пък доказа яростта си към Република Македония, като наложи забрана на границата си и напълно блокира пътя на Република Македония към солунското крайбрежие за търгуване. А след това и в Букурещ, където наложи вето на Република Македония.
Днес политическата ситуация в Република Македония се промени. Новото правителство на СДСМ подписа двустранен договор с Република България за добросъседство и приятелство. Както е известно, България пое председателството на Европейския съюз, който обхваща период от шест месеца, а българският премиер увери, че ще подкрепят Република Македония да стане членка на НАТО и Европейския съюз.
С Гърция се засилиха срещите за договаряне на подписване на договор за добросъседство и приятелство. Правителството на Република Македония в лицето на премиера извърши безцеремонно своите обещания към Гърция, като премахна името на летището в Скопие на Александър Македонски и името на автомагистралата, смятайки, че с това ще склони Гърция да подпише договор за добросъседство, който да послужи Република Македония да стане членка да НАТО и Европейския съюз. Доколкото това ще стане, времето пред нас ще удостовери.

Най-важното сега е да не се преговаря за идентитета и конституцията. Договор може да се подпише с Гърция, но само и единствено тогава, когато тя безусловно признае нашата национална македонска идентичност. А името на държавата на македонския народ да остане Република Македония.