Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС (ЕФА) ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ

Любомир Марков


Посещението бе във връзка с българското европредседателство и 10-годишнината от българското еврочленство. Конкретната цел бе да се изследва положението на македонското малцинство в България. Делегацията бе в състав: Лорена Лопез от Баския, Анке Спурендонк от датското малцинство в Германия и Андреа Коко от Сардиния, всичките заместник-председатели на ЕФА. Те пристигнаха в България по молба на ОМО „Илинден“-ПИРИН, които бяха и домакин на посещението.

Посещението започна на 15 февруари и завърши на 16-и. Основните срещи бяха с председателството на ОМО „Илинден“-ПИРИН и с македонските организации в България. Опитите на ЕФА да организира среща с български институции се оказаха безуспешни – българските власти дори не благоволиха да им дадат някакъв отговор. На организираната пресконференция дойде само един журналист, потвърждавайки практиката да се игнорират и премълчават македонците в България. В събота делегацията се срещна с Българския хелзинкски комитет.

В публикуваното съобщение от ЕФА те ясно застават зад исканията на македонското малцинство, настояват за негово признаване от българските власти и започване на диалог с македонците. България трябва да изпълнява своите задължения по подписаните договори.

Делегацията оцени посещението като едно от най-плодородните, направени от тях досега, и бяха договорени голям брой общи инициативи с ОМО „Илинден“-ПИРИН на международно ниво за пробиване на българската блокада пред македонците.