Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

ЧЕСТВАНЕ НА 108-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

Любомир Марков


На 10 декември 2017 г. в Банско бе проведено честване, посветено на 108-годишнината от рождението на големия македонец и поет Никола Йонков Вапцаров. Тържеството се проведе пред паметника на поета в Банско с любезното разрешение на общината. Организатор отново бе ОМО „Илинден”-ПИРИН чрез своите околийски структури в Разложкия край. Присъстваха представители от всички краища на Пиринска Македония.

Слово по повод рождението на поета изнесе съпредседателят на ОМО „Илинден”-ПИРИН Стойко Стойков. В него той цитира част от стиховете на стихотворението „Земя”, разказа за македонския патриотизъм на поета, за големия му принос към литературата. Обобщи, че примерът на Вапцаров, както и този на всички македонци в България е показателен за абсурдната политика, която тази държава води. Македонците допринасят във всеки аспект на развитието на страната, но вместо признание са отречени и унижавани. Помощта им се приема без благодарност и признание, а самите те са третирани без причина като предатели.

Присъстващите поднесоха цветя пред паметника и се снимаха за спомен. А не е далеч времето, когато подобни мероприятия бяха забранявани и разглеждани от държавата като антидържавни.