Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

В ЧЕСТ НА МАКЕДОНСКОТО КРЕСНЕНСКО ВЪСТАНИЕ

Любомир Марков


На 22 август ОМО „Илинден“-ПИРИН проведе честване на Кресненското македонско въстание. Главни организатори бяха съпредседателят Крум Филатов и членът на Централния съвет Даринка Тапанска. Честването започна в 10.00 ч. в град Кресна, пред паметника на Димитър Попгеоргиев-Беровски. Слово за македонския възрожденец произнесе съпредседателят доц. д-р Стойко Стойков. В словото си той подчерта, че Беровски освен организатор на борбата срещу фанариотите в Малешевията се явява един от главните организатори на опита да се отцепят македонските епархии от Екзархията и Цариградската патриаршия, и чрез уния с Римокатолическата църква да се възстанови Охридската архиепископия. През 1876 г. той е главен организатор на Разловечкото въстание, на чието знаме е извезано името Македония. През 1878 г. става началник щаб на Кресненското въстание, което официално се е наричало „Македонско въстание“.
С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на героя. Венци и цветя бяха поднесени от ОМО „Илинден“-ПИРИН. Втората част на тържествата продължи в село Стара Кресна, на мястото, където е започнало въстанието преди 139 години. Доклад за Македонското кресненско въстание прочете Даринка Тапанска. Венци бяха поставени от посланика на РМакедония Мариян Гьорчев и от ОМО „Илинден“-ПИРИН. С падане на колене и минута мълчание бе почетена паметта на загиналите.
Бе посетена местната стара църква „Св. Архангел Михаил”, която е била запалена по време на въстанието и от която до днес са останали само стените, но не и покривът. Тук Борис Сандански разказа подробности за въстанието и декламира няколко свои стихотворения, свързани с въстанието. След това бе организирана панихида в памет на загиналите кресненски въстаници в черквата на село Ощава. Цветя бяха поднесени от структурите на ОМО „Илинден“-ПИРИН пред паметника на убитите от групата на Герасим Тодоров в същото село.
Присъстваха много хора от всички краища на Пиринска Македония – имаше автобуси от Банско и Сандански и автомобили от Благоевградско, Петричко, Разложко и Гоцеделчевско.
Паралелно и делегация на посолството на РМакедония в България начело с посланика Мариян Гьорчев организира посещение на споменатите места, като бе положен венец от посланика пред паметника в Стара Кресна. За нейното посещение е било официално предизвестено Министерството на вътрешните работи на Република България. Чрез своето присъствеие на всички етапи от тържествата делегацията на посолството на РМакедония отбеляза 139-годишнината от Кресненското въстание.