ПРИЗНАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ СЪГЛАСНО МЕЖДУНАРОДНАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, КОНВЕНЦИЯТА ЗА ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА И ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. А ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО, МАКАР ЧЕ БЕ ОСЪЖДАНА ЗА ТОВА?

ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВИЯТ КРЪГ НА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ В МАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИЯ КАНДЪРДИСА АЛБАНИЯ ДА ИМ ПРИЗНАЕ МАЛЦИНСТВО!

ЯН ПИРИНСКИ


На 15 октомври Република Македония гласуваше за шести път след самостоятелността си, избирайки кметове и членове на съветите в местните самоуправления. Гласуването се проведе в 80 общини и в град Скопие, а 1 814 644 граждани са записани в избирателния списък на тези избори.

На местните избори присъстваха над 5000 домашни и близо 400 чуждестранни наблюдатели. Акредитации бяха издадени и на около 300 преводачи и шестима чуждестранни журналисти. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) в първия кръг спечели 37 кметски места, ВМРО-ДПМНЕ – три, Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) – две, група избиратели – две, и Демократическата партия на турците – едно.

Четиридесет и пет общини получиха кметове след първия тур на местните избори в Македония, а в 35 ще има втори тур, сочат досегашните данни на Държавната избирателна комисия (ДИК).
Вторият кръг ще се проведе в общини, в които нито един кандидат за кмет не получи необходимото мнозинство. Той ще се състои на 29 октомври.

А сега към въпроса за признаването на българското малцинство в Албания. След много, много години чрез различни трикове, на явни и нагли опити да се създаде и признае, че в Албания има българско малцинство, днес това е факт. Албания призна българско малцинство в страната. Българските евродепутати, упоени с българския шовинизъм, с много напори успяха да склонят колегите си в Европейския парламент да признаят българско малцинство в Албания. А финалът на успеха завърши с посещението на външния министър на България Екатерина Захариева в Албания, която настояваше Тирана да признае българското малцинство, като в замяна на това България ще подкрепи Албания да стане членка на Европейския съюз. Радостта на българските държавници и политици бе голяма, които възторжено определиха, че това е исторически успех за България.

По този повод публикуваме отново статията ми от октомври 2007 година в „Народна воля”, за да се види как се създават българи в Албания.

Радвате се, нали? Радвате се, че Албания призна българско малцинство. Знаем как го направихте! А България продължава с геноцида си над македонците. Защо? Приеха ви в Европейския съюз и веднага ни отнехте регистрацията. Явни демагози! Докога? Тази шовинистическа българска национална доктрина няма бъдеще! Опомнете се, господа! Спрете! Илюзия е България на три морета!