Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

ВАРТОЛОМЕЕВАТА НОЩ В ГОРНА ДЖУМАЯ

Димитър Иванов


На 10.09.2017 г. пред паметника на великана на македонската революция Гоце Делчев в Благоевград признателните потомци положиха букети свежи цветя и отдадоха заслужена почит на жертвите от организирания погром върху прогресивните дейци от македонското освободително движение.
По покана на ОМО „Илинден”-ПИРИН се отзоваха представители от всички секции от Пиринския дял на Македония и гр. Шумен. След кратко слово от Ангел Радонов и едноминутно мълчание с падане на колене в памет на жертвите от геноцида, слово произнесе Димитър Иванов:
„На 12.09.1924 г. вместо обещаното обединение от Ванче Михайлов в името на автономна Македония е организиран погром върху т.нар. левица на МОД позната още като Серска група. Самият Ванче Михайлов тръгнал от София, но пристигайки до Дупница, го „заболял коремът“ и се връща обратно. Той никога не е присъствал там, където може да му отвърнат с куршуми. Убити са Димо Хаджидимов, Славчо и Георги Ковачеви, Стойо Хаджиев, Методи Алексиев, Георги Пенков, Чудомир Кантарджиев, Георги Скрижовски, Александър Буйнов, внукът на Гоце Делчев – Тодор Чолаков, а Таската Серски е оставен на операционната маса в пловдивската болница незашит, и много други. Това продължава в следващите дни и години, та общата бройка да достигне над 1800 души, което значи, че бяха ликвидирани всички ония, които се противопоставиха на българската лъжепропаганда, оставайки верна на идеите на Гоце, Яне и татковината. Затова именно 12 септември е определен за ден на геноцида върху македонците“.
Ораторът завърши с думите:
„Днес, отдавайки почит към мъченически загиналите достойни македонски синове, наш морален дълг е да поискаме прошка от тях, че и нашият живот не премина толкова достоен като техния, т.е. дори и след закана за физическо унищожаване не трябва да й изневеряваме на татковината – нашата премила Македония“.
След това в клуба на партията в Благоевград се проведе разговор с членовете на ЦС. Присъстваха съпредседателите Георги Христов, Ангел Безев и Крум Филатов.
Разгледани бяха следните въпроси:
1. Поканата от посланика на РМакедония по случай референдума, проведен на 08.09.1991 г. за самостоятелна Македония.
2. По предложение на Крум Филатов се взе решение да се чества 102-годишнината от рождението на големия македонски патриот А. Попов в гр. Петрич на 22.10.2017 г.
3. На посещение в РМакедония бяха почетният председател на партията Стоян Георгиев, Младен Филатов и членът на ЦРК Иван Котоманов. Котоманов разясни подробно за проведеното съвещание в РМакедония и за взетото решение на македонски съюз начело със Страшко Улумчев.
4. Георги Христов говори за локалните избори в Македония, а Ангел Безев посочи, че за момента най-актуален е въпросът за приемането на закона за двуезичието.
Накрая Д. Иванов подари на всички своята книга „Ехо от Пирина към Вардар и Егея“ с автограф.