Из дейността на ОМО „Илинден” – ПИРИН

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ, 2016 ГОДИНА


„Има хора от ОМО, които са крайно революционни“, „западнали душици, които си придават някаква излишна важност“. „Явно някакви комплексарчета се чувстват значими в това да се самоопределят македонец“, „сбирщината на ОМО „Илинден”… те само си заплашват“. „Дребните омовци са едни хора от село, които помпят по кръчмите всяка вечер“. „Не вярвам този даскал или тези там копривленски бабаити да са толкова умни и гъвкави за хора“.
„Това е вид секта, македонска секта. Намираш поддръжници, купуваш им ракия, даваш им я и те започват да пропагандират. Отделно от това има едни пишман интелектуалци, които им дай поле да пишат за македонския въпрос, правят си чиста пропаганда, внушават на хората едни неистини. Това си е един абсолютен бизнес. Тук не говорим за николко каузи“.
Мариета Димитрова: „Това е една публична секта, която търси дивиденти на гърба на обикновените хора.
Представяне на македонското движение като антибългарско
Веселин Стаменов: „Те нямат държава… действат антибългарски. Това е престъпление“. „Обидно е, че те налагат антибългарска политика. Те изкривяват българската история, унижават българските герои, като ги приписват за техни“. „Абсурдно е това, че… ние си отглеждаме едни сепаратисти, които… проповядват в днешно време антибългарска политика и пропаганда… Това за мен е обидно“. „Несправедливо е да съществуват такива антибългарски организации.“
Кристина Попова: „Тази организация е абсолютно антибългарска.“
Обвинения в злоупотреба със съдебната система и финансови злоупотреби
Мариета Димитрова: „Основната идея на тези хора е да изкарат някои дивиденти. Документите, подадени в българския съд за регистрация на тази партия, са написани по начин, по който умишлено са целели отказа на съда, за да може после да отидат в Страсбург, да осъдят държавата и да приберат някои пари“. „Всеки един член, който се е включил в делото, е получил 18 000 евро“. „За тях България не съществува“.
В епизод 8-ми, след като цитира публично имената на лидери на ОМО „Илинден“-ПИРИН, отправя следната клевета: „Всеки един от тези петимата получава по 33 000 евро. Отделно от това получават по 6000 евро обезщетение. Това е на човек. Това е за две дела. Това е страшно – не се взимат мерки срещу ОМО „Илинден”, а в същото време им се плащат някакви пари“. „Тези хора съвсем откровено търсят отказа на съда, защото този отказ им носи дивиденти.“
Кристина Попова: „За тях е изгодно да не бъдат регистрирани… Всичко е въпрос на пари“. „Всичко се върти около парите“.
Веселин Стаменов: „Оказа се, че това е един бизнес“. „Те организират своето лоби с пари… Тези хора изкарват пари от нас като данъкоплатци, осъждайки държавата. Съответно пък после си организират лоби, като плащат. На високо ниво нямат поддръжници, а пациенти, на които си плащат“. „Щом тя е регистрирана като НПО, може да точи от европроекти, да кандидатства за тях.“ „Никой не държи сметка на тези пет човека, които разпределят парите“. „Интересно ми е дали тези алкохолици в кръчмите знаят, че някой търгува и прибира крупни суми на техен гръб заради тяхната наивност“. „Искам да се обърна към жителите на Мосомище, Ляски, Копривлен. Вие, хора, знаете ли къде са тези пари? Някой някъде тези пари ги е прибрал…“, „Призовавам
хората на ОМО да направят ревизия и да ви
дят къде са отишли тези 300 бона в евро. Да се види дали Сингартийски не си е стегнал къщата, или там онзи, петричанинът, да е почнал някакъв бизнес”.
Тези твърдения представляват нов етап от по-стария мит, че македонците са платени от чужди държави. Новото обяснение е, че те не се борят за своите права и не изразяват своите идеи, а са изработили корупционна схема. Освен това е видна тенденцията да се унижават членовете и да се посажда недоверие сред тях спрямо ръководителите на същите организации. Получените по присъдите от Страсбург суми са преувеличени 22 пъти – ОМО „Илинден“-ПИРИН е получила от присъдите на ЕСПЧ 13 000 евро общо в 19-годишното си съществуване.
Призиви за тормоз и наказания от страна на държавата
Мариета Димитрова: „Именно заради това, че държавата не дава ясен отпор, тези хора от ОМО „Илинден” се чувстват безнаказани. Колкото и да се отказва регистрация на ОМО, в продължение на години тези хора продължават да получават пари, да осъждат държавата. Те са активирали и Комитета на министрите на Европа, които са основните органи. Те имат лоби в Европа. Те натискат България да даде регистрация на ОМО „Илинден“.
Веселин Стаменов (сравнява евентуална регистрация на македонска партия с официализиране на „Ислямска държава” или дилърите на дрога): „Ами тогава нека да официализираме и ИДИЛ в България. Да си направят и те една партия. По тая логика и наркодилърите могат да предявят права. Нали е незаконна. Трябва да се заключат още на деня тези хора. Това са откровени престъпници. Трябва промяна. Трябва прилагане на действащи закони“.
Предаването не е санкционирано по никакъв начин.
– Паралелно с посоченото телевизионно предаване, в свързания с „Топ Преса” вестник „Градът“ в три броя следващи незабавно след цитираните епизоди (12.11., 18.11., 25.11.2016) е публикувана обосновката на Конституционния съд за забраната на ОМО „Илинден“-ПИРИН през 2000 г., присъда, заради която България бе осъдена от ЕСПЧ през 2006 г. Като илюстрация е поставена обидна карикатура, която представя членовете на партията като задници без глави, и се заиграва с името на партията, изписвайки го като ХОМО „Илинден“-ПИРИН.
– На 5 декември 2016 г. по Българската национална телевизия е пуснат филм с антимакедонско съдържание, озаглавен „Зараждането на македонизма”, с участие на професори от различни български университети. Предаването е изпълнено с негативни стереотипи и констатации, деградиращи македонската нация и идентичност, представяни като нещо неестествено и изцяло антибългарско. Срещу тези ненаучни спекулации и откровено слово на омраза също няма реакции – защото подобни тези са официализирани и възприети като „научни истини” в България.

(Продължава в следващия брой)