Когато фактите говорят, “ветропоказателите” стават за смях!

С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО

Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)


Защото не искат с нищо да се напомня, че в границите на България има наша, македонска област. Защото трябваше да засилят империалистическия си контрол над Петричко, за да спрат неговите стремежи за отказване от фашистка България, за негово обединяване с другите два дяла на Македония в една самостоятелна македонска държава. Така поробителите от София мислят, че ще увековечат своята владичество в Македония под българска власт. Но те се лъжат!
На борба за извоюване на правото на самоопределение на Петричкия край до неговото отцепване от фашистка България!
Да живее обединението на Македония в независима република на трудещите се!
Областен комитет на Македония под българска власт“.
(ВМРО (об), 2, с. 345)
Ето и втория:
„Призив.
Братя македонци!
Гръцките шовинисти ни наричат „славяногласни елини”, а сръбските – „прави сърби”.
Защо? Това е ясно: за да оправдаят своето владичество и завоевателните си стремежи спрямо Македония.
По същия начин постъпват и българските шовинисти. Те използват славянската близост между македонците и българите и ни провъзгласяват нас, македонците, за „неразделна част от българската нация“.
Българските империалисти винаги са се стремели да завладеят и поробят Македония, а не да я освободят. Доказателство е нашият поробен край. Нима за такава „свобода” се борихме и се борим ние?
Трудови македонци!
Ние трябва да заявим, за да чуят всички, че не сме ние сърби, нито гърци, нито българи. Ние сме македонци, самостоятелна македонска нация. Само така най-добре ще браним независимостта на нашето движение и нашето право на независима македонска държава.
Поробителите от Белград, Атина и София крият и замъгляват тази истина, за да ни претопят и да увековечат своето владичество над Македония. Македонските чорбаджии също така са в тяхна помощ. Те станаха сърбомани, българомани и гъркомани, защото заедно с империалистите и те ограбват и угнетяват трудовото македонско население.
Трудови македонци и вие, македонски народни интелектуалци, които се борите за икономическо и национално освобождение! Борете се срещу асимилаторите от Белград, София и Атина! Да извикаме високо, че ние не желаем да се правим на сърби, гърци или българи! Да извикаме като трън в очите на поробителите, че ние сме македонци и като македонци искаме да си имаме своя македонска държава!
Областен комитет на ВМРО (об) за Македония под българска власт“.

През 1935 г. ВМРО (об) излиза със свой призив към македонците в България за обединение и отхвърляне на опитите на българската държава чрез михайловистите и протогеровистите да ръководят съдбата на македонския народ. В него четем:
„Братя македонци,
Българският империализъм, намирайки се под ударите на борбата, водена от македонския народ за своето освобождение и за късането на последните окови, които го притискат, се стреми да запази своето господство и да унищожи всичко честно и борческо сред македонския народ в Петричко и сред емиграцията“. (ВМРО (об), 2, с. 345, 346)
Българските власти остро реагирали на националната дейност на ВМРО (об) и предприели мерки да разбият структурите й, което довело до множество арести, разследвания и съдебни процеси. ВМРО (об) се борила с всички сили против това и в процеса на своята борба нейните членове казали и много истини. Докато българските власти искали да третират процесите като разкриване на комунистически конспирации, ВМРО (об) настоявала, че става дума за македонска национална организация и че именно затова е толкова остра българската реакция. И тя наистина е била много по-остра, отколкото спрямо българската комунистическа партия.
В края на юни 1936 г. Областният комитет на ВМРО (об) за Македония под българска власт излиза с призив към македонците и българите във връзка с репресиите. В него на драгите „сънародници, граждани“ се обясняват причините за действията на българските власти:
„Защо е този бесен терор, походът на софийската диктатура срещу македонското движение? Точният отговор е само един – македонският народ се бори за своята национална свобода и независимост. Този народ не иска да бъде роб, да има настойници, а иска да бъде свободен, сам да кове своята свобода. Той иска свободна, независима Македония и с това пречи на българската завоевателна политика (подчертано в оригинала, бел. С.Р.). Ето заради това ни преследват българските управници. Те разгласиха, че арестуваните са членове на „Македонската комунистическа организация“ – ВМРО (обединена), която имала за цел „откъсване на една част от България“ и „да установи съветска власт“. Тази клевета беше разбита още на първите процеси. Българските империалисти не можаха да заблудят българското и македонското обществено мнение. Всички разбраха, че се съдят македонски национални борци, че ВМРО (об) не е комунистическа, а македонска народна организация, която има за цел да освободи македонската област под България, да обедини трите части на Македония в една единна, независима държава“.
След това се обръщат с призив към „илинденските и всички стари македонски дейци“: „Вие помните светите завети на Гоце, Даме, Гьорче, Яне и Пере – да видим свободна и независима Македония, да пазим чистотата на нашето движение, да пресичаме акциите на спекулантите с македонската съдба. Тези идеи станаха знаме, обединяват млади и стари, поради тях днес българските завоеватели съдят вашите другари и синове, така както някога ги съдеха турските тирани, така както съдят затворниците сърбите и гърците. Така стари и млади, вашите близки, чакат в затворите вашата подкрепа, чакат да чуят вашия глас, гласът, който неведнъж е издиган срещу поробителите на родината“.
Апелират към бившите членове на Михайловата ВМРО да се спре междуособната борба и да си подадат ръка срещу общия противник, „защото нашата цел е една
– да видим свободен и щастлив македонския народ в своя държава“ (подчертано в оригинала, бел. С.Р.). Призовават и за подкрепата от македонските братства и емигрантски организации в България. Обръщат се и към българските граждани:
„Български граждани!
Апелираме до вас, до вашата съвест на свободен народ, който също така е водил вековна борба за своето национално освобождение, публично да изкажете своите симпатии към праведната борба на нашия народ“. (ВМРО (об), 2, с. 352 – 354)
В началото на юли 1936 г. със свой апел излиза „група македонци в България“:
„Братя македонци!
На 6 юли империалистите в София ще съдят нашите смели революционери и общественици. Защо? Защото имат смелост да се наричат македонци и да водят борба за Македония.
Граждани!
Дигнете се на борба за прекратяване на тези процеси.
Македонци!
Елате масово в съда по време на провеждане на процеса и демонстрирайте своята солидарност с обвинените.
Долу потисниците на македонския народ в Белград, Атина и София!
Долу процесите!
Долу ръцете от македонското движение!
Да живее македонското единство!
Да живее македонската революция!”
(ВМРО (об), 2, с. 355, 356)
През август със свой призив излиза и Горноджумайският околийски комитет на ВМРО (об):
„Братя македонци!
От 29 юли в нашия град се разглежда процесът срещу арестуваните преди няколко месеца ученици и граждани, обвинени като членове на ВМРО (обединена).
Фашистката власт се готви да ги осъди на стотици години затвор поради тяхната борба срещу върховизма и за свободна и независима Македония. Същевременно михайловистките главорези, палачите на народа са на свобода и отново се заканват.
Както и на Светиврачкия процес, полицията се опитва да обвини арестуваните заради комунистическа дейност и да представи ВМРО (обединена) като комунистическа организация. Българското правителство се страхува да признае, че на обвинителната скамейка е поставила идеите на Гоце Делчев и Яне Сандански, че подобно на турската власт в миналото съди борците за македонска свобода. (подчертано в оригинала, бел. С.Р.)
Труженици македонци,
В бесния си терор военно-фашисткото правителство иска да задуши нашата борба за подобряване на нашето тежко икономическо положение и за извоюване на независима Македония!“ (ВМРО (об), 2, с. 361, 362).
Трети софийски районен комитет на ВМРО (об) също излиза със свой апел:
„Братя македонци!
На 15-и миналия месец бяха взети още в тъмни зори над 150 лица храбри македонски активисти само защото имат смелостта да се борят за независима Македония и да се наричат македонци.
Върху арестуваните се прилагат нечувани средновековни инквизиции, за да измъкнат доказателствен материал.
Военно-фашисткото правителство начело с гробаря на България Борис III, за да може по-лесно да провежда своята сляпа империалистическа политика, си постави за цел до основи да разруши ВМРО (обединена), която единствено защитава интересите на Македония и на македонския народ.
Трудови македонци!
Ще позволим ли на кръвопийците и на империалистите да затрият името „Македония“ и „Македонския въпрос“?

(Продължава в следващия брой)