САМО ПРИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ И РЕШАВАНЕ НА СПОРНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА МЕЖДУ СТРАНИТЕ Е ВЪЗМОЖНО ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И МИР НА БАЛКАНИТЕ!

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ НЯМА ПРИЧИНА ДА СМЕНЯ КОНСТИТУЦИОННОТО СИ ИМЕ!

ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, политическата криза в Република Македония продължи дълго време. След като лидерът на СДСМ даде писмена гаранция, че със своята програма няма да наруши с нищо конституцията на държавата, тогава президентът Иванов даде мандат на Зоран Заев да състави новото правителство. След това изблиците позатихнаха. Но…

Но пропагандата по време на изборите и след това, че ще се осъществят добри отношения със съседите, наложи друга политическа и обществена нагласа в страната.

Посещението на Зоран Заев в България, срещите му с Бойко Борисов и Румен Радев, изявленията му за общо честване на Илинденското въстание, обещание за решаване и на други нерешени въпроси досега при подписване на договор за добросъседство – българските представители приеха с голяма радост. Има вероятност договорът да се подпише и на македонски език. А партията ОМО „Илинден” – ПИРИН ще обяви декларация по този въпрос.

Въпросът за спора за името на РМакедония с Гърция щял да се реши бързо. Добре е да има решение, особено такова – във взаимен интерес и за двете страни.

Да, има проблеми и те не са отсега, но едно трябва да се знае от всички македонци, че след всичко станало досега, включвайки и възобновяването на държавата – Република Македония, то вече няма сила, която може да сломи македонския дух и неговата духовна сила.

Решаването на спора за името с Гърция достигна до такава степен, че Божидар Димитров побърза да разпространи в българските медии илюзорно предложение – Република Македония да приеме името „Югозападна България”. Каква наглост!

Състоя се и срещата в Атина на външния министър на Република Македония Н. Димитров с гръцкия му колега Н. Кодзиас, който директно каза на Димитров: Първо името, а след това в НАТО и Евросъюза. Вижда се, че Гърция остава твърдо на своята позиция. Какво може да направи Република Македония?! Може да се разговаря, но смяна на името никой не може да ни наложи. Грешките, които допусна Евросъюзът досега с Република Македония, ще трябва именно сега да ги поправи. Защото свободна и обединена Европа може да съществува само тогава, когато се прилагат идеите и принципите й към всички еднакво.

Ето защо остава дългът на Европейския съюз, който има вина за случилото се в Р Македония, да застане твърдо на своите принципи, върху които е изграден, и да защити изконното право на Република Македония като самостоятелна и независима държава. Друга алтернатива няма!