Свидетелства за един достоен македонец – Илия Воденов

НИЕ СЕ БОРИМ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ

Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)


Илия Атанасов Воденов е роден в село Калиманци, Санданска околия, на 27.07.1949 г. Още през 1964 г., като ученик в родното си село, в седми клас се включва в младежка македонска група. През 1965 г. на два пъти отказват да му издадат паспорт, защото се е писал в молбата македонец. На 1 май 1968 г. той, Димитър Ляпчев, Никола Лиманов, Георги Апостолов (Бишаров) и Любен Пиринков създават македонска група в село Калиманци. Благодарение на провокатора И.К. на 27 септември 1968 г. е арестуван, разпитван в ДС и осъден на две години затвор.

КОМИТЕТ ЗА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
ПРОТОКОЛ
Подписаният майор Иван Георгиев Спасов, зам. н-к КДС, гр. Сандански, извърших претърсване в дома на Илия Атанасов Воденов от с. Калиманци, Благоевградски окръг, в присъствието на поемните лица:
*** , Сандански
*** *** ***, Благоевградски окръг
При претърсване намерих и иззех:
1. Папка със списък на участващите в групата и проектоустав на същата.
2. Доклад – извадки от вестник „Нова Македония” и друга литература за прочит пред групата.
3. Две карти на Македония.
4. Молба до ЦК на БКП от групата.
5. Бележник с шифри и записки на Илия Воденов.
6. Печат с инициали СТМК.
7. Прочитна книга от Толе Паша.
8. Изрезки от вестник „Нова Македония”
9. Два броя знамена, незавършени.
Извършил претърсването: подпис (не се чете)
Присъствал:
1. подпис (не се чете)
Поемни лица:
2. подпис (не се чете)
ВЕРНО: подпис (не се чете)
СЛЕДОВАТЕЛ: _____________
ПЛЕНЕНИ МАТЕРИАЛИ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА
Препис
До др. Министър-председател и секретар на ЦК на БКП Тодор Живков
МОЛБА
от група граждани на Благоевградски окръг – Пиринска Македония
Молим да отговорите на въпросите ни във вестниците „Нар. младеж”, „Работническо дело” и „Пиринско дело”:
1. Кои са причините за „Танец” от Скопие да не ходи в Мелник и Роженския манастир и да се загасне токът в гр. Петрич и гр. Гоце Делчев?
2. Чия област е Благоевградски окръг – Пиринска Македония – българска или македонска, или все още имате претенции за Санстефанска Бугария, на Бледския мирен договор, но имало малко, но умни глави, за да поставят границата на България до над Кюстендил, и с каква цел е това?
3. С тези покръствания от македонци на бугари няма нищо да спечелите, защото вие сами знаете, че кръвта македонска вода не става, затова е майка Македония, нито е сръбска, нито е българска, нито е гръцка, най си е земя македонска и ще си остане македонска.
4. Няма нужда да обиждате по нашите родни герои революционери като Гоце Делчев, Яне Сандански, Гьорче Петров, Даме Груев, Никола Парапунов, Иван Козарев и Никола Вапцаров, който е написал за своята родина Македония като „Земя”, „Родина”, „Крали Марко”, „Илинденска”, „Хайдушка”, „Имам си родина”, „Песен” и много други стихове, и много други герои като гореспоменатите.
5. Наистина Тито си прави устата за Пир. Македония, но ако е за под Тито, по-добре под Живков и под гръцката хунта, или една Македония, която се простира до България, Турция, Гърция, Сърбия, Албания и Бяло море, и ще спечели правдата и любовта на народните маси в Пирин, Вардар и Егея, и за тях не е нужно да се издига лозунгът: „Македонци от Пирин, Егея и Вардар, съединявайте се”, защото те са си сплотени по кръв и затова няма да се забави, когато ще удари часът за подписване на Солунски мирен договор.
И затова, др. Живков, можете вече да прекъснете напълно строителството в Пиринска Македония, защото нямате сметка българска.
Публикувайте го в пресата, а не както статията против Лазо Наумовски – само в „Поглед”, за да не може да се чете от всички живи хора в Пирина.
„Македония на македонците”
ВЯРНО
СЛЕДОВАТЕЛ: подпис (не се чете)
***
ПРИСЪДА
№98
гр. Благоевград, 30.Х.1968 год.
В ИМЕТО НА НАРОДА
Благоевградският окръжен съд, район Н, на 30.Х.68 г. /хиляда деветстотин шестдесет и осма година/ в открито съдебно заседание в следния състав:
Председател: Ка мен Скрижовски;
Съдебни заседатели: Иван Михайлов,
Борислав Митов;
при секретаря Н. Христова и присъствието на прокурора Крум Поповски разгледа докладваното от председателя наказателно дело №252 по описа от 1968 год.
ПРИСЪДИ:
Признава подсъдимия ИЛИЯ АТАНАСОВ ВОДЕНОВ, роден на 27 юли 1949 година в село Калиманци, окръг Благоевград, жител на същото село, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, работник в ТКЗС, ЗА ВИНОВЕН през м. май 1968 година да е образувал и ръководил нелегална националистическа организация с поставена цел по насилствен път да е извършил престъпление против Народна република България, за което по силата на чл. 109, ал. 1 НК, във връзка с чл. 55 от СК го осъжда да изтърпи наказание 2 (две) години лишаване от свобода.
Признава същия подсъдим ИЛИЯ АТАНАСОВ ВОДЕНОВ ЗА ВИНОВЕН през м. юли 1968 година да е придобил и държал в дома си взривни материали без разрешение от надлежните органи, за което и по силата на чл. 339, ал. 1 НК, във връзка с чл. 54 от НК го осъжда на 6 (шест) месеца лишаване от свобода.
По силата на чл. 23 от НК определя подсъдимия ИЛИЯ АТАНАСОВ ВОДЕНОВ за извършените от него две престъпни деяния да изтърпи едно общо такова – 2 (две) години лишаване от свобода.
Зачита предварителното задържане на подсъдимия ИЛИЯ АТАНАСОВ ВОДЕНОВ, считано от 27.IX.1968 година, което да се приспадне при изтърпяването на наложеното наказание по чл. 59 НК.
Веществените доказателства – пет-шест каменарски взрива и фитил 10.50 см, след влизане в сила на присъдата да се предадат на органите на МВР.
Присъдата може да се обжалва пред Върховния съд на НРБ в двуседмичен срок от днес.
ПРЕДСЕДАТЕЛ: (не се чете) ЗАСЕДАТЕЛИ: (не се чете), (не се чете)
Печат: Окръжен съд – Благоевград
Печат: Вярно с оригинала, Окръжен съд – Благоевград
Секретар: (не се чете)
МОТИВИ:
Подсъдимият Илия Атанасов Воденов, роден на 27 юли 1949 г. в с. Калиманци, окръг Благоевград, се обвинява, през май 1968 година да е организирал и ръководил нелегална националистическа организация, която е имала за цел да събори народната власт в окръга и установяване македонска държава, престъпление по чл. 109, ал. I от НК, както и за това, че без разрешение на надлежната власт е държал в дома си взривни материали, престъпление по чл. 339, ал. I от НК.
Признава се за виновен да е извършил двете приписваеми му се престъпления.
От признанията на подсъдимия, показанията на разпитаните свидетели, веществените доказателства, писмените такива, приложени към следственото дело, се установява във фактическо отношение:
Подсъдимият Воденов под влияние на чуждестранен печат се поддава на внушение, че по националност е македонец. В тези му националистически изживявания, поради отказа да бъде приет жител на гр. Варна, ограничения му мироглед и нестабилност на патриотичното му възпитание, решава да създаде организация, която да се бори срещу народната власт и народната република, за създаване на самостоятелна македонска държава от Благоевградски окръг и другите части на Македония.

(Продължава в следващия брой)