ДОКАТО ФИКС ИДЕЯТА ЗА ВЕЛИКА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ ПРИСЪСТВА В БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА, ДОБРОСЪСЕДСТВОТО МЕЖДУ СЪСЕДИТЕ Е НЕВЪЗМОЖНО!

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА УБИЙЦИТЕ НА ЯНЕ ДНЕС ОТНЕМАТ ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

ЯН ПИРИНСКИ


Изминаха 102 години от подлото убийство на македонския революционер Яне Сандански. Години, през които българските управници така и не съумяха изцяло да се освободят от фикцията за Велика Санстефанска България. Тази заблуда на илюзии и халюцинации за величие довежда до абсурда и недалновидността в политиката, която Република България води през всичките тези години към Република Македония. Докога?!

Когато Република България трябваше да бъде приета в Европейския съюз, ние, македонците, заявихме, че сме за приемането на страната в Евросъюза, разчитайки, че българските властимащи вече живеят с идеите и принципите, върху които е изградена европейската общност. Но напразно! Защо? Защото в Република България на българските държавници и политици липсваше именно европейският манталитет и те продължиха най-безогледно да ни отричат и отнемат правата и свободите, които трябваше да ползваме като граждани в страната.
Ние, македонците, не сме забравили, когато червените барети нанесоха побой преди Мелник над отиващите македонци да отбележат годишнината от убийството на Яне Сандански на Роженския манастир. Не сме забравили повикванията на македонците в полицията и заканите към тях, че ако не се откажат от македонското си съзнание, ще бъдат освободени от работа, а на пенсионерите ще им бъдат отнети пенсиите.
Всеизвестно е, че България няколко пъти бе осъдена от Международния съд за това, че не желае да регистрира партията ОМО „Илинден”-ПИРИН, организацията ОМО „Илинден” и останалите македонски сдружения. Всъщност тя и днес продължава да нарушава подписаната и от нея Рамкова конвенция за правата на малцинствата. Разбира се, това го прави и Гърция. А и двете страни са членки на Европейския съюз и се хвалят, че са демократи с прогресивни европейски възгледи, мисли и идеи. Каква нагла и брутална демагогия!
И днес по повод 102-годишнината от убийството на легендарния македонски революционер, който прие идеите на Гоце и се бори за независима и свободна Македония, в която всички народности да живеят равноправни и свободни, днес ние отново даваме клетва пред гроба на Яне, че ще продължим борбата Република Македония да бъде независима и свободна. Днес ние, македонците, не можем да сме равнодушни към тревожните събития по света. За жестокото положение в Сирия, за отношенията между Америка и Северна Корея, за отношенията между Русия и Америка, за Европейския съюз, за политическата ситуация в Турция, за Тиранската платформа към Македония и мераците на албанците да изградят Велика Албания, за политическата ситуация в Република Македония, а така също и за участието на българските новоизлюпили се изчадия на Ванче Михайлов, които сядат в парламентарните столчета, а и ще поседнат вероятно и в министерски кресла. И тук възниква въпросът: Каква ще бъде занапред официалната политика на Република България с взаимното управление на Бойко Борисов и българските велики „патриоти” като Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов към Република Македония?
Изминаха много години за подписване на договор между Република Македония и Република България, но това не стана. Защото за подписване на такъв договор ще трябва да е фиксирана единствено формулата за взаимно признаване на националната индивидуалност на всяка една от страните. А сега с управлението на страната заедно с великобългарските патриоти просто не може и да се помисли за подписването на договор за добросъседство.
Ето защо, отбелязвайки 102-годишнината от убийството на Яне Сандански, ние, македонците, които живеем в Пиринския дял на Македония и по градовете и селата в страната, призоваваме българските държавници и политици да се положат необходимите усилия и се подпише договор между България и Македония за взаимно признаване на националната индивидуалност на всяка една от страните.

Уверени сме, че това е единственият разумен начин, а и наш общ дълг пред идните генерации на нашите народи, за да може в бъдеще да им се гарантира взаимно съжителство, просперитет и истинско приятелство! Нека взаимното уважение и обич един към друг да бъде светлият показател за взаимно разбирателство, спокойствие и мир во веки веков!