Р е з и л

ДВАМА НАЦИОНАЛ-ДОНОСНИЦИ НАПЪЛНИХА ГАЩИТЕ

Веселин Хекимов


Божидар Димитров и Георги Марков се уплашиха да участват в дебат с македонски и сръбски историци на тема Първата световна война.
Мнозина не можеха да повярват на новината, че Божидар Димитров и Георги Марков са се съгласили да участва в дебат в македонска телевизия с равноправно участие на македонски, български и сръбски учени. Идеята бе на охуления в България Миленко Неделковски, чиято единствена „вина“ е, че е разрушил незаконно и провокативно поставена плоча от българска военна делегация, вмъкнала се в Македония нелегално през граничната бразда през трета държава (Гърция). Можем само да си представим какво би станало, ако турска военна делегация мине нелегално българо-румънската граница при Добруджа и постави паметна плоча на загиналите турски войници по време на Руско турската война. Но както и да е – търсенето на поводи, за да се настройват българите срещу македонците, е постоянна политика на определени среди и служби в България. Явно такава е директивата, а в нейно име да се лъже е най-дребният от цялата палитра грехове.
Та Миленко Неделковски показа храброст, каквато нито един от дежурните историци антимакедонци в България не е показвал досега: покани Божидар Димитров и Георги Марков на дебат. Трябваше да участват и двама македонски и двама сръбски историци, а темата – Първата световна война в Македония. За учудване на всички Божо и Марков приеха. Двете ДС креатури обаче и не можеха лесно да откажат, без да станат за смях – толкова години лъгаха и оплюваха македонците, нито веднъж не поканиха македонски историк на дебат, а нито са посмели да участват на научни конференции в Македония. Седят си на сушинка и на сигурно в българските институции, медии и „наука“. Тук неудобни въпроси няма, всичко е изрежисирано, и да сгрешиш, никой няма да те обвини, и да излъжеш – никой няма да забележи.
Трябваше на 10 март т.г. да се проведе предаването, но на 9 март вече тръгнаха слуховете, че българските юнаци ще се откажат. Миленков още сутринта в 8.00 публикува на сайта си, че „двама от тримата българи се нацвъкаха“. В македонската медия Инфмакс излезе материал, озаглавен: „Бугарите бегаат од Миленко како ѓаволот од крст“. В нея директно се твърди:
„Соочени со аргументите, доказите и документите што пред јавноста во Македонија ќе ги покажат стручни лица какви што се историчарите Александар Сточев и Миле Бјелајац, бугарскиот Академик Ѓеорги Марков и бугарскиот националист и првокатор Божидар Димитров во овие денови се обидуваат да најдат причина за да избегаат од соочувањето со историските вистини за злоделата на букарскиот окупатор и за време на Првата и за време на Втората светска војна на територија на Македонија.
Паранојата за наоѓање повод за неучество оди дотаму што бугарите го користат Владимир Перев, бугарофил од Скопје, кој тврди дека бугарите ќе биле нападнати и линчувани во Македонија. Еден од условите што ги барале бугарите е емисијата да оди во живо, односно да нема превод од бугарски и српски. тоа е барање за директно кршење на законите на Р. Македонија. Димитров тврдел дека пред некоја година бил излажан, наместен и монтиран од новинар од нашата земја Васко Ефтов, па затоа веќе не верувал на новинарите од Македонија.
Во изјава за Инфомакс Миленко Неделковски вели: “Од мене бегаат бугарите. Тоа е факт, иако не знам зошто. Во септември избега нивниот уличар Динко кој остана само на закани, а еве сега, според бугарските критериуми, врвни интелектуалци и академци бегаат. Взаемно за Динко, Божидар и Марков е што се закануваат, се перчат низ медиумите, кажуваат гачки – а кога ќе треба на дело да се покажат, како силеџии или интелекталци – се едно, ги нема. Бегаат. Тоа е карактерна особина на бугарите – кукавичлук“.
Към обяд на 9 март новината намира своето потвърждение – Божидар Димитров изпраща писмо до българските медии, в което признава, че се отказа. Причината, която успял да намери – предаването няма да е на живо. Сякаш че това не касае и останалите участници. При това дори признава, че се е съгласил с това условие (очевидно схващайки, че извинението не би убедило никого), но, видиш ли, в последния момент много приятели от Македония „ме предупредиха, че освен голямата възможност предаването да бъде манипулирано, мога да бъда провокиран и с действия от „патриотично” настроени македонски младежи.“ Да де, друго си е така – уплашил се е демек за живота си, не че е страхливец, не че е наясно, че ще бъде прегазен със скромничките си знания и с фалшивата позиция, която защитава. Не го е дострашало, че ще набутат в суратя му безброй доказателства за военни престъпления на българските войски. Не – животът му е бил в опасност. Дори съвсем храбро заявява в края на писмото си, изпратено до медиите, че ще гледа да организира дебата „на българска земя“. Така де – друго си е у дома – и стените помагат. Интересно обаче е единодушната тиха подкрепа от страна на българските медии – друг на негово място щяха да го разкъсат, но тук – не. Как ще посрамват страхливия си национален герой. Страхлив, лъжлив, но си е техен.
В писмото си старият охранен ДС котарак не се оставя да падне лесно по гръб. Дори целият омацан в калта, се опитва да хапе. Какво да правиш – ДС дресировка. Ето как се опитва да клъвне своите македонски опоненти, които, за разлика от него, не са се побояли от дебата: „Стефан Влахов-Мицов – едно българче от Габрово, избрало професията „македонец”.“. Съвсем типичен за него уличен маниер: Стефан Влахов – Мицов е македонец, а не „българче“, и македонски деец, професор в Софийския университет, изгубил работата си заради македонските си позиции, и понастоящем научен работник в Института за национална история в Скопие. Т.е. учен е, за разлика от Божо, и именно за Влахов е унижението да разговаря с човек, когото презират всички нормални учени в България, човек с професия антимакедонец.
Само една медия в България се опитва да бъде професионална – „България он еър“. Поканват Божидар Димитров да се сблъска в ефир с Миленко Неделковски – да се обяснят на живо, на здраво. Минути преди началото на предаването на Божидар Димитров обаче му прилошава и го откарват в болница. На нас остава да се чудим дали наистина му е прилошало от страх, или хитро се е измъкнал от очната ставка с Миленко Неделковски, за да не стане за резил пред всички. И в двата случая диагнозата е ясна.
Официалната диагноза пък е исхемична болест на сърцето. Причинява се от затлъстяване, злоупотреба с алкохол, цигари, от високо кръвно и холестерол. Пасва на заподозрения. Но в еднаква степен може да е част от прикриваща операция на ДС с неизвестно засега кодово име, имащо за цел да спаси от пълно унижение безценния им кадър. В края на краищата някои от симптомите (като задух и свиване на сърцето) съвпадат и с тези на паническата атака или, с една дума – панически страх. Лечението включва и в двата случая промяна на начина на живот и надяваме се лекарите да предпишат на Божо по-малко да лъже и обижда хората, това сигурно ще понижи нивото на стреса и кръвното.
И така, второ съвпадение – първо, предупреждения, че е в опасност животът му, ако иде на дебата, а сега – сърдечен проблем минути преди да може да му се направи очна справка със Миленко. Много удобно биха казали хората.
Както и да е. Поне Миленко Неделковски има възможност да се изкаже по въпроса. Ето какво четем на сайта на „България он еър“:
„Според Неделковски Божидар Димитров е намерил начин да се измъкне от дискусията, която щяла да изложи исторически факти и документи.
“Тук има още една работа, не само Божидар Димитров. Оказа се, че няма да дойде и академик Георги Марков. От това мога да заключа, че явно за тях е плашещо българската история да се коментира от съвременните академици от Сърбия и Македония”, коментира македонският журналист.
Миленко Неделковски подчерта, че всякакви неприятели на Македония са гостували в студиото му, но на никого нищо не му се е случило. Не вярва, че някой се е заканвал на проф. Димитров, че ще го бие.
“Ние не сме България – на улицата няма мафия, няма убийства. Ние сме кротък и мирен народ”.
И другият значи „герой“, академикът доносник Георги Марков, се е уплашил. Трето съвпадение. Хе-хе. Но той не е имал и онази минимална мошеническа „храброст“ на Божо да го заяви публично. Просто се е отказал човекът. Пък той какво извинение ще си намери. Божо вече грабна номера с опасността за здравето и живота. Ако Марков излезе със същия номер – лъжата ще е ясна за всички – и на себе си няма да помогне, а ще прецака и съдоносника си Божо. Затова тихо, по търлъци се изнизва.
Какво синхронно изпълнение на двамата колеги (по линия на ДС, не по линия на историята, тъй като компетентността им в тази област е под всякакво съмнение). Патетични ДС танцьори, изкарали живота си на гърба на лековерните български националисти.