25 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” В БЛАГОЕВГРАД

НА ВЗАИМНА БОРБА ЗА МИР, ПРИЯТЕЛСТВО И ОБЩО СЪЖИТЕЛСТВО МЕЖДУ СЪСЕДИТЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОВ


След падането на болшевишката диктатура в България през ноември 1989 година в страната настъпиха политическите промени. Ликвидирано бе еднопартийното държавно управление. Новата демократичната форма на управление даде възможност гражданите свободно да изразяват политическите си възгледи.

Виждайки политическите промени в България, основателите на вестник „Народна воля” взеха решение вестникът за в бъдеще да се издава в Благоевград, Пиринския дял на Македония. Така и стана. И от месец април 1992 година вестник „Народна воля” вече се издава в гр. Благоевград. А издател и главен и отговорен редактор на вестника по настояване на създателите му става Георги Христов, с псевдоним Ян Пирински.
Но още с първата появата на „Народна воля” в България българските националшовинисти, които не очакваха появата тук на такъв вестник, побесняха. Още повече че вестникът вече бе вписан и в българския каталог за всички вестници и списания. Те, жалките, побесняха от злоба, защото не бяха свикнали някой да им посочва подлите и мръсни постъпки. В яростна атака се втурнаха като подивели и българските вестници, радио и телевизии, които яростно и открито заявяваха своята омраза към вестник „Народна воля”, лепейки му мръсни и лъжливи етикети. А специалните служби и прокуратурата достигнаха дотам в беззаконието си, че на няколко пъти конфискуваха вестника.
Но ние от редколегията на вестника бяхме наясно, че тази тактика ще спре. Така и стана. Защото, говорейки и пишейки против вестника, те всъщност го рекламираха.
А ето накратко и нашата концепция, идеи и принципи, с които вярваме, че може да се изгради необходимата кохезия и хармония в отношенията между съседите. Те присъстваха през всичките тези 37 години във вестника.
Всъщност нерешените проблеми, останали от миналото, трябва да се решават цивилизовано, чрез диалог, в интерес на всяка една от страните. Диалог, който вече Македонската и Българската академии осъществяват. Ако искаме да изградим свободна и обединена Европа, ще трябва държавите, вече членки на Евросъюза, веднъж и завинаги да се откажат от шовинистическите си илюзии.
Да се гарантират правата и свободите на малцинствата. Да се зачита взаимно, реципрочно и безусловно националната индивидуалност на всяка една от страните.
По случай навършването на 25-годинината на в. „Народна воля” в Благоевград ние от редколегията изказваме нашата голяма и искрена благодарност към всички, които са помагали с материали или финансово вестника, и им пожелаваме дълъг живот, отлично здраве, щастие и много успехи.

А ние ще продължим всеотдайно да се борим за осъществяването на нашите общочовешки идеи, за взаимно зачитане на националната идентичност и реципрочност в отношенията ни. Защото това е единствения разумен път за истинско съжителство, добросъседство, приятелство и мир между съседите на Балканите.