Жива традиция

25 ЛЕТА ГОСПОДНИ ТЕАТЪР “СКРЪБ И УТЕХА”

Т. Стояновски
Д. Иванов


Преди 25 години млади артисти и истински патриоти от Република Македония начело с Тихомир Стояновски основават театър „Скръб и утеха”. Те всъщност възобновяват театъра на Войдан Чернодрински, когото познаваме преди всичко с „Кървава македонска сватба”. Всички пиеси на Войдан са писани и играни на македонски език, много преди кодифицирания съвремен македонски литературен език.
Съвременният театър „Скръб и утеха” за 25 години може да се гордее с 30 театрални премиери на теми, които държавните театри и днес не смеят да поставят. В тях оживяват ликовете на Гоце Делчев, Войдан Чернодрински, Павел Шатев, Свети Климент и Наум, Свети Кирил и Методий, Георгия Кастриот, Аристотел, Орфей, Александър Македонски, Филип Втори, Апостол Павел, македонката Лидия и много други.
Освен основния двигател и душата на театъра – Тихомир Стояновски, можем да изброим артистите Страшко Милошевски, Витанов, Чичевска, Патич, Едмон Сотир, Денчов и др.
„Скръб и утеха” се бори за възобновяване на античния театър, който е само на 3 км от центъра на Скопие и разполага с 9000 места.
Филмова продукция „Дион” е спомогнала за направата на 90-ина документални филма, които са участвали на 15 международни фестивали и постоянно се излъчват по тв „Сонце”.
Театърът организира вече 20 години „Дион-Исусови прослави”. Работи с културата на съседните страни и е посетил всички македонски дружества от Пиринско, Гора, Голобродско, Преспа, Егейско, Измир, Швеция и по-надалече, с които има дълготрайно сътрудничество.
Издателска къща „Лицеум” има зад себе си 30 книги на македонска тематика и преводи на пиеси от световноизвестни автори, издадени книги на Ангелина Маркус, духовни драми и романи на директора на театъра Тихомир Стояновски.
Македонците от гордия Пирин им пожелават здраве и творчески успехи!