Никола Попоски на РВ:

ЩЕШЕ ДА Е ДОБРЕ, АКО ПЛЕВНЕЛИЕВ ИМАШЕ ВИЗИЯТА НА ЖЕЛЕВ

Превод от македонски: ГЕОРГИ ХРИСТОВ


  “Би било добре доскорошният български президент Росен Плевнелиев да имаше широчината, визията и зачитането на волята на македонските граждани, както го имаше българският президент Желю Желев, по време на чийто мандат България първа призна независимостта на Македония, и да избере послание за мир и подаване на ръка, отколкото преследване на митове и насърчаване на фобии. Това публикува на своя Facebook профил външният министър Никола Попоски, реагирайки на интервюто на българския президент Плевнелиев, в което той подчерта, че Македония може да стане член на ЕС, но без македонизма.

 Попоски във Facebook изрази благодарност към България от името на Македония, която, както съобщи, преди 25 години първа призна независимостта на Република Македония. “Президентът Желю Желев имаше демократично чувство и уважение към волята на македонските граждани. Даде недвусмислена подкрепа в трудни моменти за съсед като нас. Голям човек несъмнено, който заслужава цялото ни уважение. Това бяха други времена, други хора”, казва Поповски в посланието, което написа в своя Facebook профил.

“Колко би било добре, добавя той, и този, който до вчера имаше същата функция – Плевнелиев, да има същата ширина, визия и уважение към волята на гражданите на съседна държава. Това със сигурност е по-полезно, отколкото преследване на митове, създаване фалшиви заплахи и насърчаване на фобии. В края на деня всички сме хора, които искат спокойствие, благодат в живота и уважение от околните. Точно такива, каквито сме. Лидерите са, за да ни покажат пътя, който ни води в тази посока, и да ни обединяват”, отбелязва македонският външен министър Попоски в отговор на изявлението на Плевнелиев.