АКО ИСКАМЕ СВОБОДНА И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ НЕ САМО ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ, НО И ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ И НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА

КАКВИ СА ТЕЗИ АБСУРДНИ ЗАКАНИ КЪМ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ?!

ЯН ПИРИНСКИ


Република Македония и днес, в двадесет и първи век, продължава да е прицел на необузданите дивашки закани от страна на своите съседи. Особено арогантно и жалко е, когато те идват и от съседни страни, които вече са членки на Европейския съюз. А факти за това има.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос, говорейки за гръцката външна политика при академията за отбрана на Гърция, заявява, че македонската позиция да се използва името Македония представлявало провокация и фалшифициране на историята. Президентът на Гърция заявил следното: „Македония е била, е и ще остане гръцка”. Преди около два месеца в рамките на десетина дни гръцкият президент даде ултиматум към Република Македония, че докато използва името Македония, то тя няма да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.
И министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в интервю за атинската информационна агенция също се закани, че докато Македония не реши въпроса с името с Гърция, тя няма да стане членка на ЕС и НАТО.
А в интервю за агенция „Бета” сръбският министър на външните работи Ивица Дачич смята, че Сърбия е „постъпила глупаво, като преди години е признала независима Република Македония под нейното конституционно име и така е усложнила отношенията си с Гърция”. Дачич добавил, че с това признаване засегнали гърците, от които сега очакват да не признаят Косово.
А какво е политическото положение в Република Македония?! Вече две години има политическа криза. С големи усилия се успя да се постигне поне провеждането на извънредните избори. Избори, които преминаха спокойно и мирно. Но резултатите от тях оставят проблеми, които тежко могат да доведат до позитивни резултати. Особено е тревожен наглият ултиматум на албанските партии, които по покана на премиера на Албания Еди Рама отидоха в Тирана, за да получат инструкции какви искания да потърсят за албанците от Република Македония. Разбира се, както вече е известно, албанските партийни лидери заедно с Еди Рама изготвиха програма, в която изложиха своите претенции.
Платформата на албанските партии в Република Македония обхваща следните искания: двуезичност, т.е. приемането на два официални езика на цялата територия на Република Македония; поправка на Конституцията на страната; нов герб и ново знаме на държавата; участие на албанците в преговорите с гърците за името на държавата и с България за договора за приятелство (всъщност те и досега участват с техни представители в тези групи); дефиниране на Република Македония като двунационална държава – държава на албанци и македонци; да се приеме резолюция от парламента за осъждане на извършен геноцид над албанците в Македония през 1912 и 1956 година.
Но за да действат с такива закани и антиконституционни ултиматуми, на албанските партийни лидери в Република Македония вече им бе обещано да получат подобни искания от страна на един македонски партиен лидер. Тази явна от него подкрепа на албанските партии бе по време на изборите. А целта на този македонски партиен лидер бе албанците да гласуват за него, за да може да получи победа и поеме властта.
Република България засега мълчи. Но всеизвестна е нейната национална шовинистическа доктрина, която постоянно пропагандира за Велика Санстефанска България. Тя винаги е заявявала, че населението в Македония е българско.
Но нека да се спрем с претенциите и заканите на Гърция. Възниква въпросът, ако гърците в далечното минало са се считали македонци, защо тогава не са определили своята държава да се нарича Македония, а са приели държавата им да носи името Гърция? Защо? Знаем, че по времето на Филип Македонски и неговия син Александър Македонски са съществували градове-държави. Ако населението в тях е македонско, защо тогава Филип ще се бие с тях? И още много, много подобни въпроси.
А албанците в Република Македония имат пълни права. Имат регистрирани партии и организации на етническа основа. Имат свои вестници, телевизия. Свободно изучават своя роден албански език. Имат университет. Участват в управлението на държавата във всички министерства, във всички държавни институции на държавата. Пълни права като на всички граждани в страната. Република Македония е образец в осъществяването на правата и свободите на всички малцинства в държавата. Какво искат повече? Нека да видят какви са правата и свободите на македонците в България и Гърция!
От гореизложеното може да се види, че въпреки получените политически права и свободи, които имат албанците в Република Македония, те упорито и нагло продължават да претендират за още. И какви?! Да служат на мегаломанската идея за изграждане на Велика Албания и ликвидиране на македонската нация и държава!
А по въпроса за казаното от сръбския външен министър Ивица Дачич, че неговата страна е „постъпила глупаво, като преди години е признала независима Република Македония под нейното конституционно име” – това не е добро съждение на Дачич, особено с мотива си, че с това признание се нарушило доброто поведение на Сърбия към Гърция.
Но нека да видим има ли вина Европейският съюз за политическата криза в Република Македония и за заканите и ултиматумите към нея от нейните съседи?
Още след присъдата на Международния съд, който осъди Гърция, че е нарушила временното споразумение между Република Македония и Гърция, Европейският съюз трябваше категорично да застане в егида на тази присъда и Република Македония да станеше членка на съюза и НАТО. Вместо това Евросъюзът продължи да нарушава основните идеи и принципи на самия съюз, които всъщност идеи и принципи са и в основата на Международния съд. С тази си недостойна политика тя помогна на Гърция и другите съседни страни на Македония да продължат със заканите си и ултиматумите да ликвидират македонския народ и държава.

Какъв е изводът? При тази политическа ситуация, в която се намират народите на Балканите, Европейският съюз ще трябва веднага да приеме Република Македония за членка на съюза и НАТО. С този си политически акт тя ще елиминира и ликвидира всички болни мегаломански мераци на съседните държави на Република Македония и ще обезпечи спокойствие и мир на Балканите. Друга алтернатива няма!