Македонският президент Георге Иванов е обявен за почетен доктор на науките на Българската академия на науките

МИГРАНТСКАТА КРИЗА ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА

Виктория Милевска
(специален докладчик от София за МРТ)


Македонският президент Георге Иванов е обявен за почетен доктор на науките на Българската академия на науките. Пред академиците в София говори за мигрантската криза. Предупреди, че на границите на Европа има над 20 милиона емигранти, призова за сътрудничество между държавите.
На външните граници на Европейския съюз се намират около 20 милиона потенциални мигранти, защото може да се каже, че мигранската криза тепърва започва, каза президентът Георге Иванов в предаването на тема “Миграция и мигрантите: Предизвикателствата за третото хилядолетие” в Българската академия на науките. Според Иванов, за да се справят по-лесно с предизвикателствата, Европа и международни организации ще трябва първо да излязат от бюрократичния лабиринт, а след това и да се адаптират към реалността на 21-ви век.
“Тъй както броят на бежанците ще се увеличава, така волята и готовността на Европейския съюз да приема и интегрира ще намалява. Същевременно мигрантската криза допринесе за допълнително затягане на отношенията между държавите. Но цената, която ще платим за липсата на сътрудничество, е прекалено скъпа, защото колкото е по-слабо сътрудничеството между държавите, толкова по-силно е сътрудничество между престъпниците. За разлика от политическите елити и службите за сигурност, трафикантите на Балканите нямат никакви етнически, езикови или религиозни предразсъдъци “, заяви президентът Иванов.
В своето предаване Иванов посочи две цели: първо да се осигури контрол на коридорите, чрез които се прехвърлят мигрантите, втората е да се осигури контрол върху свободното движение на мигрантите, които вече се намират на Шенгенската територия. Според Иванов, ако Брюксел продължи с прилагането на бюрократични мерки, тогава ще се увеличи рискът за оцеляването на Шенгенската зона.
Иванов в своето предаване засегна и ролята на Македония в решаването на бежанската криза и, както каза, страната в най-големия наплив на имигранти и бежанци успешно се справя с предизвикателството да запази собствената си и сигурността на съюза. Македонският президент беше удостоен с титлата “почетен доктор на науките” от Българската академия на науките.
В рамките на посещението в Република България президентът Иванов утре ще се срещне с настоящия президент на България Плевнелиев, а утре също ще проведе среща и с новоизбрания президент Румен Радев.

Превод от македонски:
ГЕОРГИ ХРИСТОВ