Бившият посредник за името и посланик Робин О‘Нийл:

>МАКЕДОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА НИКАКВА ЗАПЛАХА ЗА СТАБИЛНОСТТА НА ГЪРЦИЯ


Никой не поставя под въпрос значението на Македония в гръцката история или това, че тази част от съвременна Гърция е част от историческото царство Македония. Но също така никой не може да постави под въпрос съществуването на Република Македония днес в рамките на нейните международно признати граници, казва бившият посредник за името и посланик Робин О‘Нийл.

В интервю за програмата “Гласът на народа” той отбелязва, че народът в Македония се идентифицира като македонски и има собствен език, а от друга страна и че Международният съд е подкрепил правото на Република Македония да използва това име.

– Един от елементите във враждебността, която демонстрират гръцките правителства по отношение на общото приемане на името на Република Македония, е тяхната постоянна чувствителност по отношение на македонците, които живеят в Северна Гърция. Това върви ръка за ръка с тяхната политическа убеденост, че историческото наследство на Македония принадлежи на Гърция, заяви О’Нийл като реакция на изявлението на гръцкия председател Павлопулос, дадено неотдавна в Лерин.

По отношение на становището на Европейския свободен алианс (ЕСА) британският дипломат смята, че ЕФА е права.

– Македонското население в Северна Гърция фактически не представлява никаква заплаха за стабилността на Гърция и Република Македония няма никакви претенции по отношение на гръцка територия, както и постоянно повтаря. ЕФА е съвсем точна в това, което декларира. Но само поради тази необоснована чувствителност на гръцкото правителство по отношение на македонците в Северна Гърция сериозна грешка е да затънете на този терен. Това не е от значение по отношение на конституционното име на Македония“, отбелязва О’Нийл за програмата ”Гласът на народа“.

Превод от македонски:
ГЕОРГИ ХРИСТОВ