8 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА СУВЕРЕННА, НЕЗАВИСИМА И САМОСТОЯТЕЛНА МАКЕДОНИЯ

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ОТБЕЛЯЗВА 25 ГОДИНИ ОТ СВОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

ЯН ПИРИНСКИ


Многовековната история на македонския народ е пребогато наситена с много събития. Времена на слава и възход, на величие, но и времена на ужасяващи жестоки погроми. И през всичките тези векове в миналото той винаги е водил героична борба единствено за да получи своето изконно полагащо му се право – правото на съществуване. И тази многовековна борба се увенчава с триумфа на победата, с която Македония остава завинаги и независима и вечна.

И така, в най-новата история на македонския народ особено характерен е яркият факт с избухването на Илинденското въстание на 2 август 1903 година. Този исторически акт недвусмислено показа пред света непокорния и борчески дух на македонския народ и стремежа за извоюване на самостоятелна и независима своя държава. Разбира се, въстанието бе жестоко потушено, но македонските славни дейци успяха да провъзгласят Крушевската република, която бе първа на Балканския полуостров. Всъщност Илинденската епопея категорично доказа, че македонският народ е жив и той ще продължи борбата си за освобождение. Този вековен стремеж се осъществи на историческото първо заседание на АСНОМ в манастира „Прохор Пчински” на 2 август 1944 година, когато Македония обяви своята победа и постави наново основите на своята държавност в рамките на Социалистическа федеративна република Югославия.
В началото на 90-те години на ХХ век много комунистически режими рухнаха. СФРЮ я споходи същата съдба. В този решаващ момент македонският народ се определи категорично за собствена, самостоятелна държава, за каквато се бориха и илинденци.
Новата политическа ситуация наложи избирането на първия многопартиен парламент на Република Македония. На 25 януари 1991 година той се обяви за правото на отцепване от Югославската федерация и беше решено провеждането на референдум за независимост. На 8 септември същата година народът гласува за самостоятелна и независима Република Македония. С този епохален акт македонският народ даде категоричен отговор на всички, които отричат Република Македония, македонската нация, език и култура, че името на македонската държава е единствено и само Република Македония. На 17 септември беше приета и Декларация за независимостта, а на 17 ноември 1991 година беше приета и Конституцията. На 8 април 1993 година страната стана 181-та членка на Организацията на обединените нации. Република Македония днес е призната от цял свят, като под конституционното си име е призната от 136 страни по света.
Македонският народ на 8 септември празнува своя национален празник, и то с чувство на гордост и достойнство, и ще продължи да прилага демократичните принципи в своите граници за стриктно зачитане правата на малцинствата. Празнува 25-ата си годишнина от обявяването на своята независимост. Но и през всичките тези години македонският народ е непрекъснато на прицел от някои съседи, които са членки на Европейския съюз и НАТО, с техните илюзии и вълчи апетити към Република Македония. Докога?!

Македонският народ достойно се бори и извоюва своята свобода. Днес Република Македония е самостоятелна и независима държава, която успешно гради бъдещето на многострадалния си народ. Тя има далновиден поглед, сили и възможности по демократичен и цивилизован път да докаже на нашите “доброжелатели”, че просперитетът на народите на Балканите може да се гради единствено на базата на равноправието, толерантността, солидарността и искреното съжителство.