А КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ ТОГАВА ДОГОВОРЪТ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ?

БЪЛГАРСКИ МЕГАЛОМАНИ С НОВА ПРОВОКАЦИЯ ПРОТИВ МАКЕДОНИЯ

ЯН ПИРИНСКИ


За нас, македонците, не е никаква изненада появата на провокативни шовинистически изблици в българските медии, както сега този със заглавие: „Нова държава: България и Македония се обединяват!”. Защото по българските медии тези въздишки винаги се демонстрират достатъчно емоционално и тенденциозно. Може би за да се утвърди договорът за приятелство и добросъседство между двете страни?!

Като доказателство за верността на това, което пиша, ще посоча някои цитати, за да може читателите на вестника да имат по-обективна представа от публикуваното в информационната агенция „Блиц”. Ето какво пише тя: „Революция, прекрояване на границите и тотални промени – това са крайните призиви, които са повод за протест, планиран за 2 юли на централния площад в Русе. Десетки хора са изявили готовност да се разбунтуват в името на обединението и приобщаването на западната ни съседка към българската територия”.
Продължавайки в същия дух, организаторите обясняват предимствата и ползата на Македония от това обединение. Според тях: „Ако Македония стане част от българската държава, тя веднага и директно ще бъде част от НАТО и ЕС, както стана с Източна Германия през 1990 г. при обединението на двете немски държави. И по този начин днешните граждани на Македония ще могат да работят и пътуват без проблеми по цяла Европа. Не се ли обединят македонците с нас, ще стане по-зле за тях”.
И още: „Обедини ли се Македония с България, албанците няма да са заплаха вече за тях. Ако не преместят столицата си от Скопие в София, скоро столицата им може да бъде Тирана. Станат ли част от албанска държава, македонците ще бъдат ежедневно преследвани, албанизирани и ислямизирани, както става със сърбите в Косово. Обединят ли се македонците (българите отвъд Вардар) с България, те ще са част от една европейска, демократична, просветена, славянска и най-вече християнска православна държава, аргументират се още протестиращите срещу световната несправедливост…”
Недоволстващите призовават да започнат масови протести и в други градове на страната. „Така политиците ще бъдат принудени поне да се опитат да ни обединят. Ако не успеят, отново ще протестираме. Накрая ще постигнем успех и всички македонци и българи отново ще са в една държава, както преди”.
И ето и тук появата на всеизвестния „историк”, македономразеца Божо, директор на Националния исторически музей. Той заявява: “Ние може да си правим всякакви комитети в Русе, Ахтопол, Созопол, но трябва да се видят и македонските войски, за да стане това. Иначе аз отдавна искам, и то без никакъв комитет, Македония да бъде присъединена към българската национална идея. Казвам само идея, защото аз не искам Македония да се присъединява към България. Нека да си остане като независима държава, но стратегическата ни цел да е да имаме две български държави на Балканите, така както албанците имат две – Косово и Албания, както гърците имат две – Кипър и Гърция, и немците има две – Австрия и Германия, и така нататък”.
Както се вижда от горепосочените цитати, взети от информационната агенция „Блиц”, българските шовинисти продължават със старите си миражи и илюзии за Велика България, за България на три морета. Защото тези организатори, които стоят зад неясен инициативен комитет, не са случайни. И Божо не е случаен, че е с тях, и всички тези, които са имали и имат обща дружба с аспирациите си към Република Македония заедно с него. Като се започне от дружбата на Георги Първанов с Божо и с Бойко Борисов, който го направи дори министър, а Борисов пък отиде чак дотам, че прегърна голямата „българска” патриотка от Македония Спаска Митрова. Също така и романтичните излияния на Петър Стоянов, и всичко, което официално и явно се пропагандира в страната от тези мегаломани преди членството в Европейския съюз, а и след него, заедно с антимакедонската дейност на българските евродепутати.
Но какво се цели с призивите на този неясен инициативен комитет? Революция, прекрояване на границите и тотални промени. Призиви, които са повод за протест. И то протест да наложат приобщаването на Република Македония към България. И без да я питат дали тя желая такова приобщаване. И как ще стане това? Тези организатори с призива си Македония да се обедини с България убеждават, че тогава Македония веднага става членка на НАТО и на ЕС. А ако не сторят това и не преместят столицата си от Скопие в София, то албанците ще наложили съвсем наскоро столицата им да бъде в Тирана. И ето какво точно искат „доброжелателите” на македонския народ: Обединят ли се македонците (българите отвъд Вардар) с България, те ще са такава и такава държава. Но забележете, обединение с македонците, т.е. с българите отвъд Вардар. Това значи обединение не с македонци, а само с българи. Организаторите призовават за масови протести и в други градове на страната, за да принудят политиците да стане обединението с македонците, с българите отвъд Вардар. И отново българите да са в една държава, както преди.
С една дума, ярка, открита и брутално нагла провокаторска дейност на тези организатори, които безцеремонно копаят гроба на македонския народ. Затрупвайки го, отварят мечтани простори за безумна слава и величие. А в коментарите на горепосочената статия на „Блиц” имаше и искания: „Искаме си и Западните покрайнини, Северна Добруджа и Беломорието. А също и Поволжието, Банат, Ур, Акад и Вавилон, а и териториите около китайската стена и пирамидите в Африка и Америка”.
Миражи, илюзии, халюцинации витаят и в 21 век. Аферим!

И питам: докога македонският народ и българският народ ще бъдат манипулирани от българските държавници и политици, които премълчават такива призиви? Днес българските държавници и политици вече са европейци. А като такива трябва взаимно да почитат националната си идентичност. Къде е тя? Противните тези са абсурдни и против интересите на двата народа.